Фото: соцмережі

Скільки дітей осиротіли через війну в Україні: дані Мінсоцполітики

В Україні понад 60 тисяч дітей втратили батьків через повномасштабне вторгнення Росії. У спеціальних закладах наразі перебуває більш як п'ять тисяч сиріт.

Про це повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв'ю "Українській правді".

"У нас більшість з 67 тисяч дітей, які втратили батьків, виховуються у родинах. Тобто їх взяли до себе родичі: тітки-дядьки, дідусі-бабусі тощо. Тільки 5,5 тисяч дітей перебувають у різних закладах", — йдеться у повідомленні.

За словами Жолнович, наразі відбувається перехід з інтернатної системи на сімейні будинки, щоб діти могли відвідувати школи та жити в родині. В інституціях здебільшого проживають діти, які мають батьків, не позбавлених прав. Тобто це соціальне сирітство.

Водночас посадовиця наголосила, що на дитину, яка виховується в інтернаті, сукупно витрачається більше коштів, це кошти з обласних бюджетів. Натомість родинам платить державний бюджет, і це немалі кошти.

"Ми виплачуємо 2,5 прожиткового мінімуму на кожну здорову дитину і 3,5 – на кожну з інвалідністю, якщо вона виховується у прийомній родині. В ту ж родину йде пенсія по втраті годувальника, соціальні стипендії тощо. Сумарно підтримка є, але нам зараз бракує популяризації прийомних родин, навчання й підтримки", — зазначила Жолнович.

Вона також додала, що зараз процедура всиновлення спрощується. Перший крок — це можливість подати заявку на усиновлення і на те, щоб стати прийомними батьками, в "Дії". Далі будуть відстежувати процес на рівні держави.

"Раніше просто подавали заяву до служби у справах дітей у своїй громаді, а по лінії держави не видно було, чи пропонують батькам дітей, чи ні. Коли це буде "Дія", ми бачитимемо всіх претендентів, які хочуть усиновити дітей, і зможемо їх супроводжувати, а також усіх дітей, що на обліку. Це має спростити обмін даними і, думаю, процедура буде набагато простішою", — вважає міністерка.

Проте сама послуга усиновлення не може бути абсолютно простою. Бо ти віддаєш дитину до родини й маєш розуміти, що ця людина зможе утримати цю дитину, що вона розуміє, що бере не іграшку.

"Коли кажуть, я хочу собі дитину — це поганий підхід. Ця дитина травмована, вона жила в інституції, і у неї втрачені деякі навички соціалізації, з нею буде непросто. Тому перед усиновленням треба пройти навчання і бути психологічно готовим", — наголошує Жолнович.

Нагадаємо, в Україні родинам із дітьми, які є внутрішньо переміщеними особами, передбачене право на гранти до 150 тисяч гривень. Допомогу надасть переселенцям двох областей швейцарська організація. За даними урядовців, фінансову допомогу в сумі 130 тисяч гривень надасть швейцарська незалежна організація Helvetas Swiss Intercooperation мешканцям Дніпропетровщини та Харківщини. Перевагу надаватимуть громадянам, які втратили джерела доходів, отримали статус внутрішньо переміщеної особи та мають фінансову вразливість.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.09.2023 22:06