Фото: прес-служба СБУ

Скільки кримінальних проваджень вже відкрито проти священників УПЦ МП: заява голови СБУ

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні було відкрито понад 70 проваджень проти священнослужителів Української православної церкви Московського патріархату. Також вже винесено кілька десятків вироків стосовно цих осіб.

Про це повідомив голова Служби безпеки України Василь Малюк під час виступу на форумі "Україна. Рік 2024". 

"73 провадження, 22 вироки ухвалено відносно священнослужителів. Той, хто під рясою і з кадилом вчиняє злочини проти основ національної безпеки, для нього немає жодної індульгенції", — зазначив він.

Малюк додав, що всі виявлені злочини швидко документуються. Водночас він не уточнив, за якими статтями відкриті провадження.

Як відомо, 19 жовтня 2023 року Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект 8371 про заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних з державою-агресором. До другого читання народні обранці готують низку доповнень, зокрема планують запровадити швидку процедуру заборони або ж спрощення переходу від Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України.

Спікер парламенту Руслан Стефанчук вважає, що у сесійній залі знайдуться голоси для ухвалення законопроекту, адже, за його словами, у першому читанні підтримка депутатів була достатньою.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року СБУ викрила керівництво російської православної церкви на створенні приватних військових компаній на території РФ. Вони займалися вербуванням та бойовою підготовкою найманців для війни. При відборі потенційних кандидатів вони надавали перевагу чоловікам, які проходили військову службу та мали бойовий досвід. Найманці після зарахування до лав ПВК проходили курс військово-тактичної та вогневої підготовки. Це відбувалося під керівництвом інструкторів з російських спецслужб. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.02.2024 17:04