Фото: bigmir.net

Скільки кримінальних проваджень проти священиків УПЦ МП відкрили в Україні: дані "Опендатабот"

Від початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України відкрила сім кримінальних проваджень проти священнослужителів Української православної церкви Московського патріархату. 

Про це свідчать дані "Опендатабот".

"В усіх випадках увагу правоохоронців привернули релігійні служителі московської церкви, що пропагували війну та були колаборантами", — йдеться у повідомленні.

Найбільше кримінальних справ — п’ять — було відкрито через колабораційну діяльність, стаття 111-1 ККУ. Через посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та пропаганду війни відкрито по одній справі.

кримінальні справи УПЦ МП

Інфографіка: "Опендатабот"

Зауважимо, що в жовтні Служба безпеки України викрила керівництво російської православної церкви на створенні приватних військових компаній на території РФ. Вони займалися вербуванням та бойовою підготовкою найманців для війни. При відборі потенційних кандидатів вони надавали перевагу чоловікам, які проходили військову службу та мали бойовий досвід. Найманці, після зарахування до лав ПВК, проходили курс військово-тактичної та вогневої підготовки. Це відбувалося під керівництвом інструкторів з російських спецслужб. 

Загалом з початку повномасштабної війни СБУ викрила понад 60 кліриків УПЦ МП, які працювали на Російську Федерацію. Вони продавали зброю, дитячу порнографію та викрадали людей.

Нагадаємо, раніше голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявляв, що народні депутати можуть проголосувати за законопроект про заборону Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) в Україні у другому читанні на початку 2024 року. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.01.2024 10:59