Фото: Мінекономіки

Скільки мільярдів може принести бюджету економічне бронювання: підрахунки уряду

Економічне бронювання може принести до державного бюджету чималу суму додаткових надходжень. Йдеться про 100 мільярдів гривень.

Таку заяву зробила перша віце-прем'єрка, міністерка економіки Юлія Свириденко, пише Forbes.

За її словами, в держбюджет на 2025 рік надходжень від економічного бронювання не закладено. До питання економічного бронювання влада повернення тільки після того, як буде зрозуміло, що армія має достатньо ресурсів для продовження боротьби з ворогом.

"Головне завдання зараз — оборона держави та забезпечення армії", — заявила посадовиця.

Вона наголосила, що економічне бронювання може принести державі до 100 мільярдів гривень, а також бути може елементом детінізації.

За розрахунками Мінекономіки, 1,7 мільйона осіб частково працюють неофіційно. Йдеться про сільське господарство, транспорт, будівництво тощо.

"Якщо "детінізувати" 10% від цієї кількості, то ми отримаємо 170 000 людей. І так можна пройтися по багатьох секторах і зіставити зарплати, які показують рекрутингові агентства із даними Держстату", — пояснила Свириденко.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що найближчим часом систему економічного бронювання планують дещо оновити. Зокрема, буде встановлена так звана "червона лінія", тому так просто відкупитися від мобілізації буде неможливо.

Додамо, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк інформував, що український уряд працює над впровадженням економічного бронювання від мобілізації. Орієнтовно запрацювати воно має у жовтні-листопаді 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.09.2024 04:35