Фото ілюстративне. Джерело: finance.ua

У законопроект про економічне бронювання хочуть внести нову категорію: про що йдеться

Українському бізнесу можуть дозволити бронювати працівників, надаючи безплатні послуги військовим. Тож у законопроект про економічне бронювання планують внести категорію "економічної мобілізації".

Про це повідомило "Суспільне" з посиланням на коментар народного депутата від "Слуги народу" Дмитра Наталухи. За його словами, ухвалення закону про економічне бронювання є критичним для держави під час воєнного стану, до того ж його ухвалення підтримує бізнес.

"У нас є звернення, напевно, всіх найбільших бізнес-асоціацій, розпочинаючи від Європейської асоціації, спілки українських підприємців, фірми, які в тій чи іншій формі висловлюють підтримку цьому проекту закону. Тому казати, що ми не підтримуємо, це все одно ще казати бізнесу, що ми не підтримуємо вас", — зазначив він.

Нардеп додав: реальний стан речей такий, що економічний блок, тобто українські підприємства, без регулювання системи бронювання та переведення її у прозоре річище буде вкрай неефективним.

"Це я дуже підбираю слова зараз. Буде вкрай неефективний до кінця цього року, і така неефективність тільки збільшуватиметься. Ми хотіли би, звісно, аби мова йшла про модель, яка виглядає таким чином, що підприємство бронює працівника, сплачуючи за нього 20 тисяч гривень на місяць", — сказав Наталуха.

Водночас народний депутат зауважив, що побував у прифронтових містах і бачив СТО, які ремонтують військові машини. За його словами, для таких компаній можна застосовувати "економічну мобілізацію".

"Виглядає так: у вас є СТО, але вона не має фінансової можливості сплатити 20 тисяч гривень за одного працівника для бронювання, але воно має попит серед тих самих військових, тобто військові там постійно ладнають свої машини. Тоді ми вводимо категорію економічної мобілізації. Це означає, що на суму вартості бронювання, наприклад, щоби забронювати чотирьох працівників СТО укладає контракт із якоюсь бригадою на безкоштовні послуги в межах 80 тисяч гривень на місяць і за це отримує право броні чотирьох працівників", — пояснив він.

Депутат уточнив, що він і його колеги зараз працюють над тим, щоби втілити в законопроекті цю концепцію економічної мобілізації.

"Ми хочемо подивитися технічно зараз, як можна інтегрувати це в закон про економічне бронювання. Таким чином збалансувати та зняти напругу, щоби це не виглядало, що бронюватися зможуть тільки ті, хто мають гроші. Ми хочемо залучити максимально ефективно економічні ресурси на користь війська та саме таким чином розв'язати цю проблему", — підсумував Наталуха.

Нагадаємо, на початку липня стало відомо, що у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти №11332-2 та №11338, які стосуються економічного бронювання українців від мобілізації до війська. Авторкою обидвох є народна депутатка від "Слуги народу" Людмила Буймістер.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.07.2024 23:16