Фото ілюстративне. Джерело: finance.ua

Відкупитися від мобілізації буде не так просто: Шмигаль назвав "червону лінію" економічного бронювання

Найближчим часом систему економічного бронювання планують дещо оновити. Зокрема буде встановлена так звана "червона лінія", тому так просто відкупитися від мобілізації буде неможливо.

Таку заяву зробив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час прес-конференції 10 вересня.

"Економічне бронювання це не зовсім те, про що ми говоримо в принципі "воюй або працюй", — заявив він.

Він пояснив, що наразі велику увагу приділяють тому, щоб було дотримано питання справедливості, тому залучають військових. За його словами, уряд затвердив певний підхід до бронювання людей. Там є ряд параметрів, які стосуються критичних підприємств, ОПК, дефіцитних професій. Зокрема, враховуватимуть такі принципи як: відсутність заборгованості по сплаті податків, рівень заробітної плати по галузі не нижче середньої, а також ряд критеріїв, які використовуються для бронювання.

"Коли ми говоримо про принцип "воюй або працюй", ми хочемо вдосконалити цей підхід до бронювання. Сьогодні ми шукаємо шлях, як розв'язати три проблеми: створення додаткових робочих місць, підвищення зарплати, питання повернення українців в Україну", — пояснив прем’єр.

"Червона лінія" в економічному бронюванні

За словами Шмигаля, потрібно відновити кількість робочих місць, адже після завершення війни кількість працівників має забезпечувати достойне соціальне забезпечення нашим пенсіонерам. Також потрібно підвищувати рівень зарплати та сплачувати більше податків і зборів до бюджету.

"Це цілі над якими ми працюємо. Вони вже майже на виході. Вони на обрахунку з експертами, з військовими. Не може бути, що хтось відкупився від захисту батьківщини. Це ключовий принцип, це червона лінія. Мають бути прозорі зрозумілі правила бронювання і відповідь: чому заброньований працівник і не воює, який внесок він робить в підтримку держави. Думаю, що найближчим часом ми їх запровадимо. Це не буде щось сенсаційне, це будуть зміни наявних параметрів бронювання", — пояснив прем’єр.

Нагадаємо, раніше заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк інформував, що український уряд працює над впровадженням економічного бронювання від мобілізації. Орієнтовно запрацювати воно має у жовтні-листопаді 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.09.2024 16:25