Фото: depositphotos

Скільки правок до "мобілізаційного" законопроекту подали нардепи: приголомшливі цифри

До законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" внесено понад чотири тисячі правок. Їх вноситимуть у порівняльну таблицю для подальшого розгляду Комітетом.

Про це повідомив секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник Служби безпеки України Роман Костенко, пише "Укрінформ".

"До законопроєкту про мобілізацію подали 3776 правок в електронному режимі. Також подавали вручну — це ще орієнтовно 500 правок. До кінця тижня їх вноситимуть у порівняльну таблицю", — йдеться у заяві Костенка.

Законопроект про мобілізацію: основні положення

Як відомо, Верховна Рада 7 лютого підтримала за основу проект закону про мобілізацію попри те, що його визнали суперечливим одразу кілька комітетів. У чинній редакції документ передбачає такі норми та суттєве посилення відповідальності за їхнє недотримання:

  • зменшення призовного віку з 27 до 25 років;
  • обов'язок усім військовозобов'язаним від 18 до 60 років зареєструвати електронні кабінети призовника та запровадження можливості розсилки через них електронних повісток;
  • обов'язок усім військовозобов'язаним від 18 до 60 років протягом 60 днів надати свої облікові дані — безпосередньо з'явившись до ТЦК або в електронному кабінеті. Неявка дає військкомату право просити суд обмежувати громадянам виїзд за межі України та право керувати транспортними засобами, блокувати рахунки, вилучати з банків гроші та інші цінності;
  • обов'язок пред'являти військовий квиток представникам ТЦК, поліції та прикордонникам;
  • заборона вчинення будь-яких консульських дій за кордоном для чоловіків віком від 18 до 60 років без наявності військово-облікових документів;
  • перепроходження медкомісії обмежено придатних до служби осіб та осіб, які оформили інвалідність після 24 лютого 2022 року;
  • скорочення категорій осіб, які мають право на відстрочку і бронювання (допускається мобілізація аспірантів, які навчаються на контрактній основі; чоловіків і жінок, які самостійно виховують дитину до 18 років; осіб, які доглядають за батьками дружини або чоловіка, і доглядальниць за особами з інвалідністю 2-ї групи).

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомляв, що до документа перед голосуванням за нього у другому читанні планують внести низку змін, зокрема:

  • щодо людей з інвалідністю і тих, хто за ними доглядає;
  • щодо перегляду підходу до аспірантів;
  • щодо блокування особистих рахунків громадян.

Днями Комітет Верховної Ради з питань освіти та науки рекомендував виключити з урядового законопроекту про мобілізацію норму про аспірантів-контрактників.

Нагадаємо, раніше TrueUA публікував короткий опис основних положень проекту закону про мобілізацію. Детальніше — за посиланням.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.02.2024 13:55