Фото: prostir.ua

Скільки років знадобиться Україні для вступу до Євросоюзу: прогноз посла ЄС в Австрії

Посол Європейського Союзу в Австрії Мартін Зельмаєр заявив, що Україні може знадобитися щонайменше шість років для вступу до блоку.

В інтерв'ю виданню Kleine Zeitung посадовець зауважив, що процес вступу до ЄС має стабілізаційну функцію. 

"Процес вступу до ЄС має стабілізаційну функцію. Історія це показала. Португалія, Іспанія та Греція приєдналися до ЄС незабаром після того, як позбулися диктатури. Звичайно, з Україною є додаткова перспектива безпеки з боку країн НАТО", — сказав дипломат.

Він вважає, що вступ України до блоку не розтягнеться на десятиліття. На його думку, Україні знадобиться від шести до 11 років для вступу.

"Австрії знадобилося шість років, Іспанії — одинадцять. Україна може бути десь між ними", — наголосив посол.

Зельмаєр додав, що завдяки Угоді про асоціацію Україна вже впровадила 70% законодавства ЄС. Проте попереду ще багато роботи, зокрема, незалежність судової системи та покращення ефективності управління.

Нагадаємо, 14 грудня Європейська рада 26 голосами підтримала початок переговорів про членство України в ЄС. Це сталося попри побоювання, що Угорщина заблокувала питання. Під час голосування прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який заявляв, що Україна не готова до початку переговорів, вийшов із зали

Водночас раніше у виданні The Times заявили, що вступ України до Євросоюзу може бути відтермінований щонайменше до 2030 року. Київ може чекатиме на історичне рішення й до наступного десятиліття. The Times зазначає, що членство в Євросоюзі має як тактичний, так і геополітичний характер. Це допомогло б зміцнити Україну, закріпивши її позиції на Заході перед можливим переобранням Дональда Трампа на посаду президента США. Він чітко заявив, що хоче припинити фінансування української армії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.12.2023 09:47