Колаж: "Букви"

Скільки російських посадовців має засудити спецтрибунал: заява МЗС

Близько 20 представників політичного і військового керівництва Російської Федерації за злочини проти України мають відповісти перед спецтрибуналом. Йдеться, зокрема, про воєнні дії та злочини проти людяності й геноцид.

Таку заяву зробив посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич, повідомляє "Укрінформ".

"Злочин агресії — це елітарний злочин, він може вчинятися тільки тими особами, які знаходяться на посаді або фактично в стані давати накази на ведення агресивної війни. Тобто ймовірно — це вирішуватиме трибунал, це вирішуватимуть судді, кого притягати до відповідальності… Це, можливо, може бути 20 осіб — топпредставників політичного і військового керівництва РФ", — наголосив Кориневич.

Кого притягнуть до відповідальності

За словами посла, перед спеціальним трибуналом відповідатимуть постійні члени Радбезу Росії, які ухвалювали рішення про агресію проти України, а також ті, хто здійснював кроки на виконання цього рішення — командувачі родів військ, командувачі Росгвардії, збройних сил РФ.

Водночас, як акцентував Кориневич, це не означає, що покарання обмежиться умовними 20-ма топ-посадовцями РФ, а всі інші не мають нести відповідальності.

"Мають, просто за інші злочини, зокрема за воєнні злочини та злочини проти людяності й геноцид — в національних судах України та інших держав світу або в Міжнародному кримінальному суді. Тобто те, що злочин агресії елітарний і за нього, очевидно, не буде покарана велика кількість осіб, не означає, що основний масив російських воєнних злочинців — ці тисячі й тисячі — залишаться непокараними", — додав посол з особливих доручень МЗС.

Нагадаємо, представниця Держдепу США з глобального кримінального правосуддя Бет ван Скаак заявила, що російського президента Володимира Путіна навряд чи вдасться арештувати за злочини в Україні, поки він залишається на посаді очільника держави.

Варто відзначити, 2 серпня стало відомо, що Володимир Путін прибуде із візитом до Туреччини. Про це вже домовилися під час телефонної розмови російський диктатор та президент Туреччини Реджеп Ердоган. Зазначимо, що Путіна в Туреччині не заарештують, оскільки Анкара не ратифікувала Римський статут, і рішення МКС на території країни не мають юридичної сили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.08.2023 23:28