Фото: Telegram-канал Дениса Шмигаля

Скільки Україна вже виділила коштів на оборону цього року: Шмигаль озвучив суму

За перших п'ять місяців поточного року видатки на сектор оборони та безпеки України становили понад 500 мільярдів гривень.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду 24 травня.

"Від початку року Уряд уже виділив на оборону країни більше 500 мільярда гривень. За цей час кожна гривня платників податків, яка надходить до бюджету, одразу направлялася і направляється нашим Урядом на зброю, дрони, техніку, забезпечення наших військових та їхні зарплати", — відзначив він.

Шмигаль заявив, з початку повномасштабної війни до державного бюджету України було залучено понад 85 мільярда доларів зовнішнього фінансування. Проте ці кошти держава може направляти лише на невійськові цілі.

"Тобто оборонну кампанію уряд фінансує шляхом коштів платників податків, а також військових облігацій", — зазначив прем'єр.

Також він додав, що завдяки військовим та іншим облігаціям у бюджет залучено понад один трильйон гривень. Це, за його словами, дало можливість повною мірою профінансувати ключові видатки бюджету.

"Жодного місяця не затримали ані виплати пенсій, ані виплати субсидій чи іншої соціальної допомоги", — підсумував Шмигаль.

Нагадаємо, міністр фінансів України Сергій Марченко раніше заявив, що на закупівлю зброї потрібна сума у п’ять мільярдів доларів. Такий розрив утворився в державному бюджеті України. Це сталося через те, що останні півроку допомога Заходу була мінімальною.

Додамо, наприкінці березня заступник міністра оборони України Юрій Джигир розповідав, що з бюджету Міністерства оборони України на 2024 рік понад 70% піде на виплати українським військовим. Ще 20% — на закупівлю озброєння.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 24.05.2024 18:13