Фото ілюстративне зі соцмереж

Скільки українців відійшли у тінь, щоб ухилитися від мобілізації: приголомшливі цифри

Близько 800 тисяч українських чоловіків пішли в тінь для того, щоб уникнути мобілізації. Для цього вони змінили адресу і працюють неофіційно. 

Таку заяву зробив голова комітету з економічних питань Ради Дмитро Наталуха, пише Financial Times.

Він наголосив, що через ситуацію у державі співробітники територіальних центрів комплектувань "опрацьовують" компанії, де персонал офіційно оформлений і фізично присутній на виробництві.

За словами Наталухи, з часом дедалі більше підприємств закриватиметься через нестачу людських ресурсів, а до кінця вересня цього року ситуація може стати критичною.

"Ви можете мобілізувати 1 мільйон осіб, але якщо у вас немає ресурсів, щоб їх озброїти, то в цьому немає сенсу. Армія буде беззахисною, якщо економіка впаде", — переконаний нардеп.

Як зазначив народний депутат, якщо законопроект про економічне бронювання ухвалять, то це звільнить від мобілізації приблизно 895 тисяч українців і дасть змогу зібрати близько 200 мільярдів гривень для потреб української армії.

"Ці гроші не залежать від того, в якому настрої прокинеться Віктор Орбан або хто стане наступним президентом США", — резюмував Дмитро Наталуха.

Нагадаємо, на початку липня стало відомо, що у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти №11332-2 та №11338, які стосуються економічного бронювання українців від мобілізації до війська. Авторкою обидвох є народна депутатка від "Слуги народу" Людмила Буймістер.

Раніше народний депутат від "Слуги народу" Дмитро Наталуха заявив, що українському бізнесу можуть дозволити бронювати працівників, надаючи безплатні послуги військовим. Тож у законопроект про економічне бронювання планують внести категорію "економічної мобілізації".

Також голова Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради Дмитро Наталуха зазначав, що підприємствам хочуть надати можливість на власний розсуд бронювати до 50% військовозобов’язаних працівників. Це не стосуватиметься їхньої заробітної плати чи посади. За таке бронювання власники бізнесу мають сплачувати збільшений військовий внесок — 20 тисяч гривень на місяць за людину.

Своєю чергою міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що в Україні все ще залишається актуальною тема економічного бронювання. Проте наразі невідомі її терміни та умови реалізації.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.08.2024 10:46