Фото: ДПСУ

Скількох посадовців та держслужбовців не випустили з України: дані прикордонників

У січні 2023 року уряд обмежив перетин державного кордону чиновниками під час воєнного стану. З цього часу понад 1800 посадовцям та держслужбовцям було відмовлено у виїзді з України.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко під час прес-конференції.

"Загалом, з початку дії цих обмежень відносно цієї категорії осіб, а це і чоловіки, і жінки, то загалом було відмовлено у перетині кордону близько 1800 таким особам", — розповів він.

Водночас Демченко додав, що загалом, починаючи з 24 лютого минулого року, на зеленій ділянці кордону було припинено більш як 14 600 порушень, власне така кількість порушників була затримана. А по пунктах пропуску викрито більш як 6 200 осіб, які використовуючи підробні документи, намагалися перетнути кордон у пунктах пропуску.

"По зеленій ділянці кордону найбільше спроб перетнути кордон фіксується на кордоні з Румунією та Молдовою. А по пунктах пропуску — найбільше на кордонах з Польщею. І власне, чому саме з Польщею, бо там найбільший пасажиропотік через державний кордон", — йдеться у повідомленні.

Екстрадиція українців-порушників з-за кордону

Раніше голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що українців призовного віку, які виїхали за кордон за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть повернути додому шляхом екстрадиції. Щоб визначити таких осіб, державні органи проводитимуть попередній аналіз, який займатиме декілька місяців.

За його словами, у разі підкупу посадовця, аби отримати "липову" довідку, відповідатимуть обоє: хабарник і той, хто запропонував гроші. Правоохоронці зроблять усе можливе, аби легалізувати докази й висувати обвинувачення.

Нагадаємо, що чоловіків, які незаконно залишили Україну, може екстрадувати Польща. Для цього наша держава має оформити міжнародний ордер на арешт кожного з ухилянтів. Відповідно до угоди з Україною, вже видано декількох українців, які переправляли ухилянтів до Європи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.09.2023 18:38