Фото: НАЗК

Влада готує зміни до правил перетину кордону: що вони передбачають

Національне агентство з питань запобігання корупції підготувало план заходів для усунення корупційних ризиків під час перетину кордону.

Про це в ефірі телемарафону "Суспільне. Спротив" повідомив голова НАЗК Олександр Новіков.

Так, за його словами, бази даних прикордонної служби та центрів комплектування будуть пов’язані між собою і забезпечать прозорість як ТЦК, так і пунктів перетину кордонів.

"Цей план буде направлений у вигляді проекту розпорядження уряду на затвердження Кабміну. Це важливо. Бо на сьогодні в Україні сотні й тисячі кримінальних проваджень, і тому без зміни правил ми не отримаємо нову ситуацію, коли всі центри комплектування працюватимуть доброчесно", — заявив Новіков.

Як влада планує усунути корупційні ризики під час перетину кордону

План заходів від НАЗК, зокрема, передбачає:

  1. Врегулювання обмеження права чоловіків віком від 18 до 60 років на виїзд за межі України в умовах правового режиму воєнного стану.
  2. Вичерпний перелік підстав, за яких в умовах воєнного стану чоловікам від 18 до 60 років надається право на виїзд за межі України та документів, що підтверджують наявність таких підстав.
  3. Унормування процедури виїзду за межі України водіїв, які перевозять медичні вантажі та гуманітарну допомогу для потреб ЗСУ з використанням технічних засобів Єдиного комплексу інформаційних систем у сфері безпеки на наземному транспорті.
  4. Унормування питань функціонування та ведення Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки.
  5. Надання уповноваженим службовим особам Держприкордонслужби права доступу до Єдиного  державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.
  6. Контроль за дотриманням органами державної влади, підприємствами та організаціями вимог законодавства під час підтвердження підстав виїзду чоловіків віком від 18 до 60 років за межі України, а також дотримання ними мети, строків та умов виїзду.
  7. Контроль за ухваленням рішень про виїзд за межі України водіїв, які перевозять медикаменти та гуманітарну допомогу для потреб Сил оборони та населення.

​Нагадаємо, днями Служба безпеки України ліквідувала три нових канали нелегального виїзду громадян призовного віку за кордон. Одна з організаторок є палкою прихильницею рашизму. Свої прокремлівські погляди та схвальні коментарі про воєнні злочини РФ вона неодноразово публікувала у забороненій соцмережі "Однокласники".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.08.2023 02:26