Фото: "АрміяInform"

Нічний обстріл "шахедами": скільки дронів випустили рашисти і як вони намагалися обійти ППО

У ніч на суботу, 30 вересня, ворог знову атакував Україну безпілотниками типу "Шахед". Ворог запускав дрони непростими маршрутами, намагаючись обійти українську систему протиповітряної оборони.

Про це заявила речниця Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону. За її словами, росіяни застосували десятки безпілотників.

"Безпілотники були знову спрямовані на Південь Одещини, знову були спрямовані за непростими маршрутами. В тому числі маневруючи, намагалися обійти систему протиповітряної оборони для того, щоб увійти не тільки в південні, а й у центральні регіони України", — розповіла вона.

За словами Гуменюк, результати атаки наразі підбиваються, однак вже зрозуміло, що вона була досить потужною. Посадовиця зазначила, що пріоритетом ворога все ще залишається Подунав'я, зокрема припортова інфраструктура. Росіяни продовжують шукати об'єкти критичної та іншої важливої інфраструктури, ураження яких може суттєво вплинути в тому числі на економіку регіонів.

"На жаль, відбулося влучання в один з об'єктів інфраструктури на Вінниччині, але пожежа вже ліквідована. І евакуація, яка проводилась для безпеки людей, не була критичною", — підкреслила вона.

Скільки дронів знищила ППО

За даними Сил оборони Півдня, цієї ночі у південних регіонах було знищено 30 ударних безпілотників. Зокрема, 20 — на Вінниччині, шість — на Одещині, чотири — на Миколаївщині.

Нічний обстріл дронами 30 вересня: що відомо

Ввечері 29 вересня російські загарбники випустили по Україні з району полігону мису Чауда в окупованому Криму кілька груп ударних дронів-камікадзе. 

Спершу військові повідомляли про загрозу БпЛА в Одеській, Херсонській, Миколаївській областях. Пізніше небезпека поширилась на Черкащину, Кіровоградщину, Хмельниччину та Вінниччину. Після опівночі у Вінницькій області пролунав вибух. В обласній військовій адміністрації підтвердили цю інформацію, а у Калинівській міській раді зазначили, що є "прильоти".

Пізніше керівник Вінницької ОВА Сергій Борзов вказав, що зафіксовано влучання в об'єкт інфраструктури. Через це в Калинівській громаді спалахнула потужна пожежа. Для убезпечення цивільного населення від поширення вогню місцева влада провела підготовчі заходи для евакуації. Однак пожежу вдалося локалізувати, й евакуація не знадобилася.

Нагадаємо, "Укрзалізниця" попередила про затримку дев'яти потягів через нічний обстріл. У компанії зазначили, що нині рух усіма дільницями відкрито, всі поїзди прямують власним маршрутом під чітким контролем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 30.09.2023 08:53