Фото: Drzavni Zbor

Словенія визнала Голодомор геноцидом українців

У вівторок, 23 травня, парламент Словенії визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. За це рішення проголосували 67 парламентарів, проти — вісім.

Про це повідомила прес-служба Посольства України в Республіці Словенія. Державними Зборами країни було прийнято відповідну Декларацію з вшанування пам’яті масового вбивства голодом — геноциду в Україні. 

"Відповідно до положень Декларації, Парламент Республіки Словенія висловлює жаль з приводу «геноцидного характеру Голодомору, яким сталінський режим в 1932-33 роках знищив цілу версту населення та привів до відсутності основних продуктів харчування необхідних для виживання населення, засуджує геноцидні діяння, що спричинили смерть мільйонів українців і завдали великих збитків основам українського суспільства, вшановує пам'ять всіх жертвам Голодомору, що постраждали в цій трагедії й згадує всіх хто загинув в результаті цих злочинних дій, засуджує та відкидає спроби спотворення історичних фактів, висловлює солідарність з тими, хто пережив Голодомор та з їхніми родинами, зобов'язується зберігати пам'ять про всіх жертв цих навмисних, жорстоких і злочинних дій, зобов’язується сприяти усвідомленню трагічних історичних подій в Україні цього періоду", — йдеться у повідомленні посольства. 

У відомстві привітали приєднання Республіки Словенія до групи країн, які зробили цей важливий крок для відновлення історичної справедливості та вшанування пам’яті мільйонів жертв українського народу. Вказується, визнання таких жахливих злочинів унеможливить їх повторення в майбутньому.

Які країни також визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу

Відомо, що 17 травня Верхня палата парламенту Франції визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. 

23 березня таке рішення ухвалив парламент Ісландії. Того ж місяця Голодомор 1932-1933 років визнала геноцидом українського народу палата представників Бельгії.  

У лютому прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні повідомила президенту Володимиру Зеленському, що профільний комітет італійського парламенту визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. А у грудні торік чеський Сенат визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українців.

Нагадаємо, за різними оцінками, внаслідок Голодомору 1932-1933 років загинули від 3,9 млн до 10 млн українців.

Політика, 24.05.2023 00:47