Фото: соцмережі

Сьогодні Китайський Новий рік: які традиції святкування

У суботу, 10 лютого, у Китаї святкують Новий рік, який ще називають Святом Весни. Він супроводжується масовими гуляннями протягом 16 днів і закінчується Фестивалем ліхтарів.

Дата святкування Китайського Нового року постійно зміщується, але завжди припадає на період з 21 січня по 20 лютого. Він є одним із найважливіших свят у Китаї та поширився на сусідні культури. Цікаво, що Китайський Новий рік відзначають у країнах, де проживає багато китайців, а саме: у Сінгапурі, Брунеї, Камбоджі, Індонезії, Малайзії, М'янмі, Філіппінах, Таїланді, В'єтнамі та інших.

Символом року став Зелений дерев'яний дракон, який у китайській міфології є однією з найщасливіших тварин, символом мудрості та влади. Окрім цього, дракон — єдиний міфічний персонаж по китайському гороскопу, тому потрібно бути готовим до найнеймовірніших подій у 2024 році.

Китайський Новий рік пов'язаний з багатьма міфами та звичаями. Новорічний фестиваль традиційно був часом для вшанування божеств, а також предків.

Як святкують Новий рік у Китаї

У Китаї регіональні звичаї та традиції святкування Нового року суттєво різняться. Зазвичай напередодні Нового року ввечері уся родина збирається за святковим столом. Згідно з традицією навіть дорослі діти приїжджають до батьків у гості, а на вечерю готують пельмені. Китайці вірять, що смакуючи цією стравою, вони прощаються зі старим роком і зустрічають новий. Також на святковому столі обов'язково має бути риба — вона символізує багатство.

Китайці вважають, що зустрічати Новий рік потрібно без зайвого мотлоху. Напередодні свята важливо зробити генеральне прибирання. Також це стосується і боргів. Потрібно встигнути їх повернути до початку року.

Одним з етапів святкування Нового року є відвідування вуличних фестивалів. На цьому дійстві традиційним є танець Левів і Драконів. На це масштабне дійство завжди збирається багато охочих подивитись.

Нагадаємо, раніше ми писали про особливості високосного 2024 року та чи варто брати шлюб у цей період.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 10.02.2024 11:49