Фото: Міноборони

Сьогодні відбудеться "Рамштайн-17": про що говоритимуть партнери України в онлайн-форматі

У середу, 22 липня, відбудеться 17 зустріч контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". Очільники Міноборони та старші військові посадовці держав-союзників обговорять подальшу підтримку України в короткостроковій та довгостроковій перспективах.

Що відомо про 17 "Рамштайн"

Очікується, що засідання відбудеться сьогодні у віртуальному форматі. Ймовірний час початку онлайн-зустрічі — 15:00. Її відкриє міністр оборони США Ллойд Остін. Він головує у контактній групі. За попередньою інформацією, під час "Рамштайну" обговорять посилення української протиповітряної оборони та нагальних потреб на фронті. Зокрема, йдеться і про нарощення постачання артилерійських боєприпасів. Ймовірно, що захід, як завжди, триватиме кілька годин.

Міністерство оборони Норвегії раніше зауважувало, що на зустріч міністрів оборони та начальників оборонних відомств запросили близько 50 країн.

Візити лідерів до України напередодні "Рамштайну"

У неділю, 20 листопада, до України прибув міністр оборони США Ллойд Остін. У столиці американський посадовець провів зустріч із президентом України Володимиром Зеленським, під час якої сторони обговорили ситуацію на фронті, стратегічні цілі та першочергові потреби захисників України. Також Зеленський наголосив, що Україні необхідне безперервне постачання озброєння та снарядів від союзників, а оборону нашої держави потрібно посилити напередодні зими.

Крім того, Остін поспілкувався і зі своїм українським колегою Рустемом Умєровим. Напередодні 17-ї зустрічі у форматі "Рамштайн" сторони обговорили плани України у протистоянні агресії Росії. Також Умєров розповів своєму співрозмовникові про потреби ЗСУ на полі бою та, що потрібно для їх реалізації.

Крім того, 21 листопада до України завітали голова Європейської ради Шарль Мішель, президентка Молдови Мая Санду та міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус. Зокрема, разом із президентом Володимиром Зеленським та його дружиною Мая Санду вшанувала пам’ять загиблих під час Революції Гідності. Своєю чергою Борис Пісторіус вшанував у Києві пам’ять "Небесної Сотні". 

Що відомо про формат "Рамштайн"

Формат "Рамштайн" було засновано навесні 2022 року  — 26 квітня на авіабазі ВПС США Рамштайн у Німеччині відбулася перша зустріч консультативної групи з надання допомоги Україні. Тодішній міністр оборони України Олексій Резніков після цієї зустрічі заявив, що відбулися "тектонічні зміни" у філософії партнерів щодо передавання Україні зброї. Зустрічі консультативної групи вирішили проводити щомісяця.

У першій зустрічі взяли участь 30 держав-членів НАТО, а також партнери з Тихоокеанського регіону (Австралія, Південна Корея, Нова Зеландія, Японія), Близького Сходу (Ізраїль, Йорданія, Катар) й Африки (Кенія, Ліберія, Марокко, Туніс). Українську делегацію очолив Міністр оборони України Олексій Резніков.

Під час другої зустрічі в онлайн-форматі до групи "Рамштайн" приєдналися також міністри Австрії, Боснії й Герцеговини, Ірландії, Колумбії та невизнаної Республіки Косово. У такий спосіб об'єднавши 46 країн-членів ООН і Косово.

Під час третьої зустрічі у Брюсселі до групи приєдналися міністри з Еквадору, Молдови та Грузії.

Нагадаємо, 11 жовтня у Брюсселі відбулася шістнадцята зустріч союзників України у форматі "Рамштайн", на якій обговорювалися оборонні потреби ЗСУ та нові пакети допомоги. Вперше до засідання Контактної групи з оборони особисто приєднався український гарант Володимир Зеленський. В рамках візиту президент провів низку зустрічей із партнерами, а союзники оголосили про нові пакети військової допомоги.

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що за підсумками засідання у форматі "Рамштайн" Україна отримала допомоги на пів мільярда доларів.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський на засіданні "Рамштайну" заявив, що Україна повинна стати переможцем у зимовій битві, коли російські загарбники відновлять масовані атаки на об'єкти критичної інфраструктури. Наша держава має для цього відповідні спроможності оборонної промисловості.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.11.2023 10:20