Фото: екіпаж Polaris Dawn. Джерело: сторінка X (Twitter) SpaceX

SpaceX успішно здійснила перший вихід астронавтів у відкритий космос: як це було (відео)

Місія компанії SpaceX, яка належить американському мільярдеру та винахіднику Ілону Маску, увійшла в історію як перша комерційна космічна місія з виходом людей у відкритий космос. 

Як повідомляє Space.com, у четвер, 12 вересня, приватні астронавти SpaceX Polaris Dawn успішно здійснили перший у світі комерційний вихід у відкритий космос, причому американський мільярдер Джаред Айзекман та інженер SpaceX Сара Гілліс витратили понад 10 хвилин, щоб вийти з люка своєї капсули на судні Dragon.

Зазначається, що кожен з астронавтів проводив у відкритому космічному просторі лише декілька хвилин. Водночас Айзекман уже був на орбіті Землі на тому ж таки Dragon — капітаном першого в історії цивільного польоту на орбіту у межах місії Inspiration4.

Вихід у космос SpaceX

На фото: вихід астронавтів SpaceX у відкритий космос. Джерело: скриншот з трансляції

Всі четверо членів екіпажу були одягнуті в нові скафандри від компанії SpaceX. Варто додати, що у судна Dragon немає шлюзу, і Айзекман з Гілліс вийшли у космос через відчинені навстіж двері корабля. Зокрема, першою метою Polaris Dawn є підняття на найвищу навколоземну орбіту за історію пілотованих польотів. Далі від Землі вилітали лише астронавти місячних місій "Аполлон", які здійснювали висадку на Місяць.

Втім, головною метою виходу у відкритий космос є випробування нових костюмів SpaceX, які компанія розробила власноруч і планує використовувати в різноманітних місіях на орбіті Землі та за її межами.

За даними BBC, після двох років підготовки та кількох відкладених стартів чотири астронавти місії Polaris Dawn успішно стартували з мису Канаверал, який розташований у Сполучених Штатах Америки у штаті Флорида. У космос команда астронавтів відправилась на кораблі Dragon, який на орбіту вивела ракета Falcon 9 американської компанії SpaceX. Цей запуск двічі відкладали два тижні тому, адже спочатку стався витік гелію, а потім на заваді запуску стали погодні умови.

"Річ у тому, що Dragon пробуде в космосі від п'яти до шести днів, і екіпажу потрібна хороша погода для повернення назад. У випадку, якщо погода зіпсується, то доведеться затриматися на орбіті, але ресурси життєзабезпечення обмежені, а до орбітальної Міжнародної космічної станції це судно не може пристикуватися", — наголошує видання.

Нагадаємо, раніше Ілон Маск повідомляв, що перші польоти на Марс можуть відбутись вже за два роки. Водночас перша висадка людей на Червоній планеті запланована через чотири роки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 12.09.2024 15:08