Спецдоповідач ООН з тортур: Україна домоглася прогресу

17 ЖОВТНЯ 2018 17:49

Уряд України надав всебічну допомогу спецдоповідачу з проблеми тортур в ході його червневого візиту. Він також зміг побувати в місцях затримання на територіях підконтрольних озброєним групам. Про це сам експерт, Нільс Мельцер, розповів в інтерв'ю Службі новин ООН.

«Ця поїздка залишила в мене глибоке враження, - зазначив він. - Вона проходила в складному контексті - в контексті збройного конфлікту... На мене дуже позитивне враження справив рівень співпраці влади України. Вони надали мені доступ в усі місця позбавлення волі і всіляко мені допомагали. Завдяки цьому я зміг повністю виконати завдання, визначені в моєму мандаті».

В ході своєї поїздки цього року Мельцер відвідав різні місця утримання під вартою, зустрівся з представниками органів влади та установ, які займаються правами людини, а також з представниками громадянського суспільства, жертвами тортур і їх сім'ями.

Мельцер також відвідав території, які знаходяться під фактичним контролем збройних груп в Донецьку і Луганську. Правда, йому не вдалося отримати доступ до Криму, контрольованому Російською Федерацією.

«Україна досягла значного прогресу: людей оперативно переміщують в офіційні центри затримання, а не тримають в поліцейських ділянках, - зазначив Нилс Мельцер. - У той же час все ще стоїть проблема жорстокого поводження з людьми в офіційних центрах ув'язнення. Уряд прийняв до уваги мої зауваження і запевнило мене, що вони будуть працювати над моїми рекомендаціями».

На території, підконтрольній збройним групам в Донецьку і Луганську, Спеціальний доповідач зміг побувати в трьох місцях утримання під вартою, але не отримав можливості приватної розмови з ув'язненими за власним вибором і без присутності охорони.

«Ситуація важка, - заявив Спецдоповідач, - особливо тому, що люди, які перебувають в ув'язненні на цих територіях, не мають можливості спілкуватися з сім'єю. З гуманітарної точки зору це дуже жорстоко. Що стосується поводження з ув'язненими на територіях, підконтрольних збройним формуванням, у мене не склалося враження, що така проблема стоїть в самих центрах ув'язнення. Однак в'язні стверджували, що туди навідуються якісь силовики, які їх обшукують і звертаються з ними дуже жорстко. Так само поводяться силовики, підконтрольні збройним формуванням, під час арешту людей ».

У той час як Мельцер вітає триваючі реформи пенітенціарної системи України, умови перебування в багатьох місцях утримання під вартою як і раніше незадовільні, і велика частина інфраструктури гостро потребує оновлення.

З особливим занепокоєнням експерт зазначив, що в тих же закладах, що і дорослі містяться діти у віці від 14 до 18 років.

Політика, 17.10.2018 17:49