Фото: Суспільне

Справа Коломойського: прокурори проситимуть збільшити заставу для олігарха

Прокурори проситимуть Шевченківський районний суд Києва збільшити заставу для бізнесмена Ігоря Коломойського до майже 5,88 мільярда гривень. Головна причина — нові повідомлені підозри олігарху.

Про це повідомила "Українська правда" із посиланням на джерела у правоохоронних органах.

Зазначається, що у звʼязку з повідомленням про нову підозру Ігорю Коломойському прокурори планують подати в суд клопотання про збільшення йому застави. 

"Вони хочуть, щоб сума застави зросла зі 190 тисяч прожиткових мінімумів до 2,19 мільйона прожиткових мінімумів для працездатних осіб – тобто з майже 510 млн до майже 5,88 млрд гривень", — йдеться у повідомленні.

Справи Коломойського

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки 2 вересня повідомили про підозру у вчиненні злочинів фактичному власнику великої фінансово-промислової групи, олігархові Ігореві Коломойському. Його підозрюють у шахрайстві та легалізації незаконного майна.

Підозра оголошена за двома статтями Кримінального кодексу України: 

  • ст. 190 — шахрайство;
  • ст. 209 — легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом. 

Встановлено, що протягом 2013-2020 років Ігор Коломойський легалізував понад півмільярда гривень шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ. В Офісі генпрокурора уточнили, що "підозрюваний шахрайським шляхом заволодів грошовими коштами на суму понад 570 млн гривень, а надалі незаконні грошові кошти легалізував".

В Офісі президента запевнили, що Коломойський у матеріалах слідства фігурує як громадянин Ізраїлю та Кіпру. Українського громадянства бізнесмен позбавлений. До того ж там наголосили, що запити щодо екстрадиції Коломойського до США наразі не надходили.

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки 2 вересня повідомили про підозру у вчиненні злочинів фактичному власнику великої фінансово-промислової групи, олігархові Ігореві Коломойському. Його підозрюють у шахрайстві та легалізації незаконного майна. Ввечері того ж дня Шевченківський суд Києва обрав запобіжний захід Коломойському — два місяці в'язниці із правом внесення застави понад 500 мільйонів гривень

У четвер, 7 вересня, детективи Національного бюро розслідувань за погодження керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури повідомили Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами "ПриватБанку" на суму понад 9,2 мільярда гривень.

Нагадаємо, 8 вересня НАБУ та САП арештували активи Коломойського. Обмеження наклали строком на 48 годин. Також до Вищого антикорупційного суду спрямували клопотання про накладення арешту на майно олігарха.

Водночас Служба безпеки України, Бюро економічної безпеки та Офіс Генерального прокурора викрили нові факти злочинної діяльності власника великої фінансово-промислової групи Ігоря Коломойського. За даними слідства, у період з 2013 по 2014 роки Коломойський незаконно заволодів 5,8 мільярда гривень. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.09.2023 18:35