Фото: Олександр Мамай

Справа Мамая: суд відмовився арештовувати мера Полтави

Київський районний суд Полтави не дав згоди на арешт мера міста Олександра Мамая, який підозрюється у несанкціонованому поширенні даних про ЗСУ. Розгляд справи відбувався в закритому режимі.

Про це повідомляє прес-служба суду. 

"У Київському районному суді Полтави завершилося закрите судове засідання щодо розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу міському голові Мамаю. За результатами розгляду даного клопотання, суд ухвалив рішення про відмову в застосуванні до мера запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", — йдеться в повідомленні.

У суді також додали, що жодних інших запобіжних заходів щодо Мамая не застосовувалося, у тому числі й особисте зобов'язання.

Справа Мамая

29 грудня співробітники СБУ повідомили Олександру Мамаю про підозру. Тепер йому загрожує позбавлення волі строком до 12 років. За даними слідства, фігурант поширив дані, які не розміщувалися у відкритому доступі ні Генеральним штабом ЗСУ, ні Міноборони, ні іншими уповноваженими державними органами.

Олександр Мамай не визнав своєї провини. За його словами, інформацію про розташування військових отримав із незасекреченого листа до міськради. Обрати запобіжний захід для Олександра Мамая мали на початку січня. Проте слідчі судді Октябрського райсуду взяли самовідводи й Полтавський апеляційний суд передав розгляд справи до Київського райсуду.

Олександра Мамая тричі обирали міським головою Полтави — у 2010, 2015 та 2020 роках.

У січні 2015 року на сесії Полтавської міської ради Олександр Мамай утримався під час голосування про визнання "ЛНР" і "ДНР" терористичними організаціями. У вересні 2018 року депутати міськради визнали незадовільною його роботу і достроково припинили повноваження.

Нагадаємо, 7 грудня за протоколом Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) про конфлікт інтересів у Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка Яворівський районний суд Львівської області ухвалив рішення про те, що чиновник діяв в умовах реального конфлікту інтересів.

Суд постановив визнати мера Чернігова винним в адміністративному правопорушенні, передбаченому частиною 1 та 2 статті 172–7 КУпАП, та накласти на нього штраф у розмірі 6 800 гривень. Крім того, тепер чиновник на рік позбавлений права обіймати посади, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Ввечері 7 грудня Атрошенко відреагував на це рішення й звинуватив президента Володимира Зеленського у тиску на антикорупційні органи.

Суспільство, 20.01.2023 20:55