Фото: Укроборонпром

США хочуть, щоб Україна зосередилася на виробництві власної зброї наступного року, — NYT

В армії США поширюються думки про те, щоб переконати Україну дотримуватися стратегії "тримай і будуй". Це означає зосередитись на утриманні території, яку Україна має зараз, і бути здатною виробляти власну зброю протягом 2024 року. 

Про це пише New York Times.

З огляду на те, що український наступ призупинився, а шанси для просування по суші невеликі, мета нової стратегії полягає у тому, щоб створити потужну реальну загрозу за допомогою безпілотників і ракет далекого радіусу дії. Очікується, що в перспективі це відкриє можливість для початку змістовних переговорів з Росією наприкінці 2024 року або у 2025 році.

У заяві Білого дому, зробленої після конференції, яка проходила цього місяця і була присвячена українській оборонній промисловості, йшлось про те, що мета США — "розвиток міцної та самодостатньої української оборонно-промислової бази, яка відображає інноваційну культуру України та забезпечує матеріальну базу для нагальних військових потреб". 

Зазначається, що військові заводи в Україні колись були основою радянської військової промисловості, яка будувала літаки та створювала міжконтинентальні балістичні ракети. Багато з них стали застарілими наприкінці холодної війни та після здобуття Україною незалежності від Радянського Союзу.

Разом з тим, за словами військового аналітика та полковника запасу Сергія Грабського, українські виробники зброї забезпечили близько 20% потреб нашої армії після вторгнення Росії в лютому 2022 року.

Україна виробляє бронетехніку та танки, самохідні гаубиці, артилерійські снаряди та протитанкові ракети з лазерним наведенням. Проте її найбільший потенціал спостерігається у бойових випробуваннях інноваційних систем, які можуть перевершити стару військову техніку, кажуть військові експерти.

За словами представників військової розвідки, наразі мета полягала в тому, щоб продемонструвати українську самостійність, в той час, як Конгрес розглядає питання щодо надання більшої військової допомоги Україні, зазначає видання.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна може змінити тактику ведення війни лише після того, як буде враховано результати контрнаступу Збройних сил України. Зауважимо, український гарант також наголосив, що ніхто не знає, чи закінчиться війна у 2024 році, і партнери також. Також він зазначав, що Росія не досягла жодної перемоги на полі бою за 2023 рік попри те, що Україна досі не контролює небо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.12.2023 14:32