Фото ілюстративне зі соцмереж

США і союзники попереджають про підготовку Росією заколоту у Молдові

Російська Федерація разом зі спільниками планують організувати у Молдові заколот або ж розпалення протестів у разі перемоги на президентських виборах проєвропейського кандидата. 

З відповідною заявою виступили уряди США, Канади та Великої Британії.

"Ми, уряди Канади, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки, єдині у протистоянні агресії та підривній діяльності Росії проти демократичних суспільств. Ми продовжуємо підтримувати Україну, оскільки вона захищає свою свободу та незалежність від незаконного та невиправданого повномасштабного вторгнення Росії. Ми також рішуче виступаємо проти постійних спроб Кремля використати дезінформацію, злочинну та таємну діяльність та корупцію для підриву суверенітету та демократичних процесів", — йдеться у спільній заяві.

Трійка країн також наголосила, що "вільні, справедливі та незалежні вибори є наріжним каменем будь-якого демократичного суспільства, але ми постійно є свідками спроб Росії вплинути, підірвати та підірвати демократичні вибори, щоб досягти результатів, вигідних Кремлю".

"Ми хочемо сьогодні зупинитися на діях Кремля у Молдові. Президент Мая Санду та органи безпеки Молдови попередили, що Кремль прагне підірвати молдовські демократичні інститути напередодні жовтневих президентських виборів та референдуму щодо шляху Молдови до членства в Євросоюзі", — пишуть союзники у своїй заяві.

США, Канада і Британія наголошують, що роблять цей крок, щоб попередити демократичних партнерів і союзників про те, що російські суб'єкти здійснюють змову з метою вплинути на результати президентських виборів у Молдові восени 2024 року. 

"Вони мають намір спровокувати протести у Молдові, якщо проросійський кандидат не переможе. Вони прагнуть розпалити негативну громадську думку про західні уряди, чинне керівництво Молдови та потенціал Молдови для інтеграції до ЄС, одночасно підриваючи довіру громадськості до здатності Молдови забезпечити свою безпеку та підтримувати верховенство закону", — попереджають Молдову союзники.

Країни заявляють, що Росія зараз підтримує кандидатів на пост президента Молдови та загострює соціальну напруженість. Ці російські суб'єкти активно використовують дезінформацію та пропаганду в Інтернеті, в ефірі та на вулицях для досягнення своїх цілей.

"Вони агітують критику на адресу уряду та політичної партії чинного президента Молдови, щоб спровокувати протести. Частина цих операцій включатиме поширення брехні про особу та наміри чинного президента, а також про передбачувані порушення на виборах. Якщо втручання Росії у вибори в Молдові виявиться безрезультатними, є підстави вважати, що Москва працюватиме над розпалюванням протестів", — йдеться у заяві.

У заяві наголошується, що розкриваючи змову Кремля, країни дають зрозуміти Москві, що союзники Молдови виступають за вільні та чесні вибори.

"Ми закликаємо Кремль відмовитися від цих спроб підірвати демократію Молдови та поважати її суверенітет та результати вільних, справедливих та незалежних виборів. Ми продовжимо стояти разом з усіма нашими друзями, партнерами та союзниками у захисті наших спільних демократичних цінностей та свобод", — додали у спільній заяві США, Канада і Велика Британія.

Раніше з'явилося журналістське розслідування, за підсумками якого з’ясували, що колишній начальник Генштабу Молдови Горган, який залишив посаду 2021 року, впродовж тривалого часу був інформатором російської військової розвідки та досі продовжує цю діяльність.

Представник офісу президентки Молдови Маї Санду зазначив, що покарання за такі злочини проти держави має бути найсуворішим. Генеральна прокуратура країни готується порушити проти колишнього керівника Генштабу кримінальну справу про державну зраду.

Нагадаємо, що  21 травня Молдова підписала безпекову угоду з Європейським Союзом. Вона стала першою державою, яка уклала такий договір з економічно-політичним блоком.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 13.06.2024 22:59