Фото: соцмережа X Жозепа Борреля

Молдова підписала безпекову угоду з Євросоюзом: у чому її особливість

У вівторок, 21 травня, Молдова підписала безпекову угоду з Європейським Союзом. Вона стала першою державою, яка уклала такий договір з економічно-політичним блоком.

Про це у соцмережі X повідомив високий представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

"Молдова стала першою країною, яка підписала угоду про партнерство з ЄС у сфері безпеки та оборони. Це партнерство підвищить стійкість країни", — йдеться у заяві Борреля.

Він також наголосив, що ця угода дозволить разом "протистояти спільним викликам у сфері безпеки, зробити взаємодію більш ефективною та дослідити нові сфери співробітництва".

Нагадаємо, раніше голова Гагаузії Євгенія Гуцул наголосила, що вживатиме заходів, якщо фактичне зближення Молдови та Румунії триватиме й надалі. За її словами, більшість громадян начебто проти вступу Молдови у Європейський Союз і збільшення контактів із Румунією.

Раніше повідомлялось, що референдум про вступ Молдови до Європейського Союзу може відбутися 20 жовтня цього року. Ініціатива провести такий плебісцит надійшла від президента Майї Санду.

Своєю чергою заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане заявив, що зараз Росія не може військовим шляхом загрожувати безпеці Молдови завдяки допомозі НАТО та опору України, але гібридні загрози нікуди не зникнули.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.05.2024 17:55