Фото: Офіс президента

США можуть змінити свою позицію щодо ударів їхньою зброєю по території Росії, — Politico

На сьогодні Сполучені Штати Америки не дозволяють Україні бити своєю зброєю вглиб Росії, окрім конкретних випадків, але можуть змінити свою позицію.

Про це повідомляє Politico, посилаючись на власні джерела у Білому домі, а також на слова європейських і українських посадовців.

Зокрема, як наголосили у виданні, наразі Вашингтон не готовий ставити під загрозу національну безпеку заради підтримки України. Крім того, один із американських чиновників зауважив, що США не знімають обмеження для України на удари далекобійною зброєю по Росії, оскільки в майбутньому можуть захотіти "перевантажити" відносини з Москвою, а зняття обмежень може цьому завадити.

"Існує певна ймовірність, що Джо Байден може зробити великі кроки на підтримку України — можливо, зняти деякі обмеження перед виборами, оскільки він не планує переобиратися. Хоча це не гарантовано, ми чуємо, що він розмірковує над цим", — заявив один із високопоставлених українських радників.

До того ж деякі впливові демократи в Конгресі висловили готовність розглянути можливість надання Україні більшого простору для використання американської зброї.

Журналісти зауважили, що США вже дозволяють використовувати свої ракети великої дальності всередині Росії, але лише для оборони — як контрбатарейний вогонь, щоб вразити російські ракетні пускові пункти безпосередньо над кордоном. Проте для остаточної перемоги над російськими загарбниками цього замало.

Відтак, на тлі успіху на полі бою в Курській області Росії Україна тисне на США, щоб вони зняли останні обмеження на використання далекобійної зброї для ударів по Росії. Зокрема, Українські посадовці тиснуть на Байдена та його головних радників, щоб вони перестали турбуватися про російську ескалацію і дозволили Києву вести війну на власних умовах.

Частина обговорень стосується можливого дозволу використовувати британські ракети Storm Shadow для атак на аеродроми та склади всередині Росії. Оскільки в цих ракетах містяться американські компоненти, адміністрація Байдена має схвалити їхнє використання. Водночас один з представників адміністрації зазначив, що використання Storm Shadow або Army Tactical Missile Systems може виявитися не таким ефективним, як передбачається. Українські військові мають у своєму розпорядженні обмежену кількість ракет, і їхній радіус дії може не дозволити вразити критично важливі російські об'єкти.

Нагадаємо, 23 серпня Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет військової допомоги для України. Це сталось після розмови президента США Джо Байдена з лідером України Володимиром Зеленським.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.08.2024 10:10