фото: росЗМІ

США передали Україні радіоактивні датчики: для чого вони потрібні

Україна отримала від США датчики радіації для виявлення ядерних вибухів. Це допоможе зафіксувати вину Росії у випадку ядерної атаки.

Про це пише The New York Times.

США передали спеціальну техніку Україні для того, щоб переконатися, якщо РФ підірве радіоактивну зброю на території України, відповідальність за це Москви могла бути доведена. Група підтримки ядерних аварій працює з Україною над розгортанням радіаційних датчиків, навчанням персоналу, моніторингом даних та попередженням про смертельне випромінювання.

Мережа атомних датчиків розгортається "по всьому регіону" і матиме можливість "охарактеризувати розмір, місце розташування та наслідки будь-якого ядерного вибуху".

Нагадаємо, 24 березня російський президент Володимир Путін заявив, що Росія розмістить у Білорусі тактичну ядерну зброю. Першого липня завершується будівництво сховища.

У Білому домі зазначили, що заяви російського диктатора Володимир Путіна щодо розміщення ядерної зброї у Білорусі жодним чином не вплинуть на стратегічну ядерну позицію Сполучених Штатів.

Президент Володимир Зеленський вважає, що погрози російського диктатора Володимира Путіна розмістити ядерну зброю в Білорусі свідчить про те, що його зустріч з главою Китаю Сі Цзіньпінем пройшла невдало.

Зазначимо, Україна та країни Заходу опинилися в ситуації, в якій Російська Федерація періодично погрожує їм застосуванням ядерної зброї. Аналітики вказують на потенційні загрози, з якими цьогоріч може стикнутися НАТО і колективний Захід загалом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.04.2023 19:42