Чому Путін знову почав брязкати ядерною зброєю: пояснення ISW

Російський диктатор Володимир Путін, ймовірно, планував розмістити російську ядерну зброю в Білорусі ще до початку повномасштабної війни з Україною.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

Проте пізніше російський диктатор вирішив поєднати розміщення ядерної зброї в Білорусі з початком нової інформаційної кампанії із залякування України та країн ЄС.

За даними аналітиків, Олександр Лукашенко ще 30 листопада 2021 року запропонував Росії розмістити ядерну зброю на території Білорусі, а вже у лютому наступного року Білорусь скасувала конституційний пункт, що закріплює нейтральний статус країни.

Експерти вважають, що Путін, ймовірно, утримався від розгортання зброї в Білорусі на початку вторгнення 2022 року, щоб зберегти можливість розмістити її в рамках майбутньої російської інформаційної операції з маніпулювання Заходом.

Аналітики ISW запевняють, що заява Путіна щодо розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі не має відношення до ризику переростання в ядерну війну, він залишається вкрай низьким. Таким чином Путін намагається використати побоювання Заходу щодо ядерної ескалації.

Нагадаємо24 березня російський президент Володимир Путін заявив, що Росія розмістить у Білорусі тактичну ядерну зброю. Першого липня завершується будівництво сховища.

Зазначимо, Україна та країни Заходу опинилися в ситуації, в якій Російська Федерація періодично погрожує їм застосуванням ядерної зброї. Аналітики вказують на потенційні загрози, з якими цьогоріч може стикнутися НАТО і колективний Захід загалом. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.03.2023 07:55