Фото: Офіс президента

США передають касетні боєприпаси Україні, — радник Байдена

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що Вашингтон надає Києву касетні снаряди.

Про це він повідомив на брифінгу.

"Ми засновуємо наше рішення про допомогу в галузі безпеки на потребах України, а Україні потрібна артилерія для підтримки своїх наступальних та оборонних операцій", — заявив Салліван.

Крім того, радник президента США зазначив, що наша держава надала письмові гарантії. Вона зобов'язалася мінімізувати ризики для мирного населення.

"Ми знаємо, що касетні боєприпаси створюють ризики для цивільного населення, ось чому ми стільки відкладали це рішення як могли", — пояснив він. 

Салліван також наголосив, що Росія використовує касетні боєприпаси з початку війни проти України. Але існує "велика різниця" між типом касетних боєприпасів, що використовуються Росією, і типом, який США надають Україні.

"У цих умовах Україна запросила касетні боєприпаси, щоб захистити свою власну суверенну територію. У касетних боєприпасів, які ми надамо, відсоток (неспрацьовування, — ред.) набагато нижчий, ніж у Росії", — зазначив чиновник.

Касетні боєприпаси: що про них відомо

Касетна зброя вибухає у повітрі над ціллю, випускаючи від десятків до сотень суббоєприпасів меншого розміру на великій площі. Розкидані над певною територією бойові елементи забезпечують ураження більшої площі в порівнянні з боєприпасом-моноблоком. Касетні конструкції здобули поширення у всіх видах засобів ураження — це й авіабомби й артилерійські снаряди, і реактивні снаряди РСЗВ та головні блоки тактичних ракет.

Касетні засоби ураження можуть бути використані як для ураження цілі в момент обстрілу, так і дистанційного мінування. Слід зазначити, що окрім одноразових касетних засобів ураження, існують багаторазові касетні контейнери, які кріплять на бойові літаки й призначені для розкидання касетних бойових елементів (наприклад, КМГУ-2, MW-1, та інші).

Нагадаємо, видання Newsweek з посиланням на анонімні джерела повідомляло, що багато в чому Сполучені Штати Америки допомагають Україні таємно. Передачею озброєння для Збройних сил України займається Центральне розвідувальне управління (ЦРУ).

Раніше повідомлялось, що президент Сполучених Штатів Байден схвалив постачання касетних боєприпасів для України. В п'ятницю, 7 липня, буде оголошено про вилучення зброї із запасів Міністерства оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.07.2023 21:59