Фото: Офіс президента

Байден схвалив надання Україні касетних боєприпасів, — ЗМІ

Президент Сполучених Штатів Байден схвалив постачання касетних боєприпасів для України. В п'ятницю, 7 липня, буде оголошено про вилучення зброї із запасів Міністерства оборони.

Про це повідомляє The Washington Post.

Цей крок, який дозволить обійти закон США, що забороняє виробництво, використання або передачу касетних боєприпасів з коефіцієнтом браку понад один відсоток. Це зроблено на тлі побоювань щодо запізнення контрнаступу Києва проти російських військ, які закріпилися на рубежах, а також скорочення запасів артилерії на Заході.

Дане рішення Байдена стало наслідком багатомісячних внутрішніх дебатів адміністрації про те, чи варто постачати касетні боєприпаси, які заборонені у більшості країн світу.

Касетні боєприпаси: що про них відомо

Касетна зброя вибухає у повітрі над ціллю, випускаючи від десятків до сотень суббоєприпасів меншого розміру на великій площі. Розкидані над певною територією бойові елементи забезпечують ураження більшої площі в порівнянні з боєприпасом-моноблоком. Касетні конструкції здобули поширення у всіх видах засобів ураження — це й авіабомби й артилерійські снаряди, і реактивні снаряди РСЗВ та головні блоки тактичних ракет.

Касетні засоби ураження можуть бути використані як для ураження цілі в момент обстрілу, так і дистанційного мінування. Слід зазначити, що окрім одноразових касетних засобів ураження, існують багаторазові касетні контейнери, які кріплять на бойові літаки й призначені для розкидання касетних бойових елементів (наприклад, КМГУ-2, MW-1, та інші).

Нагадаємо, видання Newsweek з посиланням на анонімні джерела повідомляло, що багато в чому Сполучені Штати Америки допомагають Україні таємно. Передачею озброєння для Збройних сил України займається Центральне розвідувальне управління (ЦРУ).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.07.2023 11:25