Фото: instagram.com/navalny

США і Росія ведуть перемовини щодо обміну в'язнями: у списках фігурують прізвища Навального та відомого кілера

Сполучені Штати Америки планують провести масштабний обмін затриманими із Росією. До списку на обмін можуть потрапити і опозиціонери Росії, серед яких є Олексій Навальний.

Про це повідомляє видання The Wall Street Journal з посиланням на неназваних західних посадовців.

Зазначається, що Москва наполягає на звільненні Вадима Красікова, ймовірно, співробітника російських спецслужб, засудженого в Німеччині за вбивство колишнього польового командира чеченських сепаратистів Зелімхана Хангошвілі. На переговорах також звучать імена громадян США Пола Вілана, засудженого в Росії за звинуваченням у шпигунстві, та журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича, який з весни перебуває в московському СІЗО за таким самим звинуваченням. 

"Президент РФ Володимир Путін зацікавлений в обміні тільки Красікова. Однак будь-які переговори щодо кілера будуть делікатними та непередбачуваними з огляду на серйозність його злочину", – зазначили високопоставлені західні чиновники.

Зокрема, серед опозиціонерів, які могли б бути включені до цієї угоди, видання називає Олексія Навального.

"Офіційні особи кількох країн заявили, що можлива багатостороння угода про обмін російських ув'язнених у західних країнах на західних громадян, утримуваних у Росії, а також на ув'язнених опозиціонерів, таких як Олексій Навальний", — наголосили джерела видання.

До слова, Німеччина не повідомляла про готовність розглянути можливість обміну Красікова. У 2022 році Росія вже намагалася включити його до такої угоди, і офіційні особи США робили запит до Берліна, проте уряд ФРН відмовився звільняти кілера.

Нагадаємо, Олексій Навальний з 2021 року відбуває покарання у колонії суворого режиму ІК-6 у Мелехово Володимирської області. Його засуджено за декількома кримінальними справами, серед них: створення екстремістської групи, розпалювання ненависті та заклики до неузгоджених мітингів.

У 2014 році, після анексії Криму РФ, Навальний заявив, що півострів "де-факто російський". Саме тоді було сказано вислів про бутерброд: "Крим  це бутерброд із ковбасою, чи що, щоб його туди-сюди повертати?" Згодом опозиціонер заявляв, що потрібно провести чесний референдум та навіть повернути Крим Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.09.2023 11:37