Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

США планують розгорнути у Японії ракетну систему середньої дальності, — The Japan Times

Сполучені Штати Америки висловили зацікавленість у розміщені ракетної системи середньої дальності в Японії для проведення спільних військових навчань. Йдеться про систему Typhon.

Про це повідомляє видання The Japan Times, посилаючись на міністра армії США Крістін Вормут.

Вона наголосила, що Вашингтон запланував розгортання армійської багатопрофільної оперативної групи — нового підрозділу, який має на озброєнні ракетну систему середньої дальності Typhon.

"У мене був чудовий візит до Японії, чудова дискусія з міністром оборони Мінору Кіхарою. Ви знаєте, я думаю, що нам було б дуже цікаво побачити у дії багатопрофільне оперативне угруповання в Японії. Ми чітко заявили про свою зацікавленість у цьому японським Силам самооборони", — наголосила посадовиця.

У квітні американська армія вперше розгорнула пускову установку Typhon, яка здатна запускати крилаті ракети Tomahawk, які мають бойовий радіус дії до 1600 кілометрів. Також були розгорнуті ракети SM-6, в Індо-Тихоокеанському регіоні для проведення спільних військових навчань у Японії. Розгортання цих озброєнь заплановано завершити цього місяця. Торік армія США заявляла, що провела ряд успішних випробувань цієї системи. 

Видання додає, що це розгортання ракет стало першим випадком, коли Вашингтон відправив наземні ракети середньої дальності за кордон після того, як у 2019 році адміністрація президента Дональда Трампа вийшла з договору про ліквідацію ракет середньої й меншої дальності 1987 року. Відповідно до цього договору, було заборонено розгортати усі ракети наземного базування, звичайні та ядерні, з дальністю від 500 до 5500 кілометрів.

Так, розміщення цих ракет у Японії фактично зробить місця розгортання мішенню для власного потужного ракетного арсеналу Китаю. Відповідно до останнього щорічного звіту Пентагону про китайську армію, Пекін, має на озброєнні 1850 ракет із радіусом дії від 1000 до 5500 кілометрів.

"Прихильники розміщення американських ракет у Японії вважають, що такий крок допоможе стримати Пекін, особливо навколо південно-західних островів Японії поблизу Тайваню, де Китай нарощує військову діяльність", — додає видання.

Китай заявив, що "рішуче виступає проти" будь-якого розгортання ракет в Індо-Тихоокеанському регіоні, яке поставило б потужну зброю на "поріг Китаю" та "підвищило ризик неправильної оцінки та прорахунків".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Вашингтон та Багдад досягли порозуміння щодо планів виведення сил коаліції на чолі зі США з Іраку. Американські військові повинні покинути країну до кінця 2026 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.09.2024 14:25