США посилили авіаудари по Афганістану до найвищого рівня з 2014 року

09 ЛЮТОГО 2019 16:17

Пентагон посилив авіаудари і наростив кількість спеціальних рейдів в Афганістані до найвищого рівня з 2014 року. Чиновники Міністерства оборони описали це як добре скоординовану серію нападів на лідерів талібів і бойовиків.

Як пише американська газета New York Times, посилені авіаудари, серія яких почалася ще восени, націлені на те, щоб дати американським учасникам переговорів важелі впливу на мирні переговори з талібами після того, як президент Трамп сказав, що почне виведення військ і закінчить майже 18-річну війну.

За даними газети, військова стратегія генерала Остіна Міллера, нинішнього командувача місією в Афганістані, схожа на минулі спроби знекровити бойовиків. Однак зараз це більше пов'язано з конкретними амбіціями вплинути на прямі переговори з талібами. У минулому році США застосували в Афганістані більш ніж 7000 бомб, ракет і інших боєприпасів. У 2014 році їх було близько 2,365. Тільки з вересня Сполучені Штати завдали близько 2100 авіа-і артилерійських ударів.

Нагадаємо, що у п'ятницю, 8 лютого, спеціальний представник США по Афганістану Залмай Халілзад, виступив у Вашингтоні із заявою про намір укласти з талібами мирну угоду до виборів президента Афганістану, запланованих на 20 липня.

Світ, 09.02.2019 16:17