Фото ілюстративне зі соцмереж

США тиснуть на Зеленського щодо зниження призовного віку, — радник голови ОП

Радник керівника Офісу президента України Сергій Лещенко заявив, що американські політики тиснуть на президента Володимира Зеленського у питанні зниження мобілізаційного віку.

Відповідний пост він написав на своїй сторінці у Telegram.

"Якщо ця інформація сплила на поверхню, можу підтвердити: американські політики з обох партій тиснуть на президента Зеленського в питанні, чому в Україні не проводиться мобілізація тих, кому від 18 до 25 років", — йдеться у дописі.

За його словами, партнери аргументують свою позицію досвідом війни США у В'єтнамі, адже тоді забирали чоловіків з 19 років.

"Тому американці натякають: самої лише західною зброєю недостатньо, треба мобілізація з 18 років", — зазначив керівник ОП.

Лещенко наголосив, що президент Зеленський "не продавився і продовжує переконувати політиків з обох партій давати зброю без зміни призовного віку".

Варто зазначити, що український парламент 9 жовтня остаточно ухвалив законопроект, який забороняє мобілізацію обмежено придатних українців віком від 18 до 25 років.

Який мобілізаційний вік в Україні сьогодні

Наразі до війська можуть призвати чоловіків віком від 25 до 60 років. Проте раніше нижня межа мобілізаційного віку становила 27 років, але 2 квітня 2024 року Володимир Зеленський підписав закон про зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників.

Раніше речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін заявляв, що поки гострої потреби у зниженні мобілізаційного віку немає. Цьому сприяла велика кількість осіб, які оновили військово-облікові дані.

Нагадаємо, в Україні діє директива, яка дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Такою є загальна позиція військового керівництва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.10.2024 19:20