США виходять з ДРСМД

01 ЛЮТОГО 2019 22:24

США в суботу призупинять участь в Договорі про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності. Відповідні ноти будуть надіслані учасникам - Росії, Україні, Білорусії і Казахстану, повідомляє Euro News.

У керівництві НАТО заявили, що цілком підтримують дії США.

Згідно з угодою, вихід з нього займе півроку. Білий Дім називає цей термін «останнім шансом» для Москви виконати висунуті вимоги.

«Ми дали Росії достатньо часу на те, щоб переглянути свою позицію, щоб Росія виконала свої зобов'язання. Вчора цей час минув. За ці 60 днів Росія відмовилася зробити якісь кроки для того, щоб повернутися до повного дотримання договору. Тому США з 2-го лютого призупинить виконання зобов'язань за договором РСМД», - заявив держсекретар США Майкл Помпео.

У Німеччині неодноразово підкреслювали, що готові використовувати всі свої дипломатичні можливості для порятунку договору.

У Росії відкидають звинувачення США, називаючи їх приводом для зламу всієї системи стратегічної безпеки, і попереджають про можливість початку нової гонки озброєнь.

«Таким чином буде завдано потужного удару по поки ще існуючої системи міжнародного контролю за озброєннями і нерозповсюдженням зброї масового знищення. Вони, напевно, починають гру на наше економічне виснаження через нову гонку озброєнь. Вони не розуміють, що з минулого ми витягли хороші уроки. І наші відповіді на будь-які потенційні виклики будуть економічно підйомними», - повідомив заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков.

Ряд експертів побоюються, що слідом за ДРСМД буде так чи інакше «похований» Договір про стратегічні наступальні озброєння - останнє з поки що діють наріжних угод часів Холодної війни. Термін його дії закінчується в 2021 році.

Світ, 01.02.2019 22:24