Фото: hromadske.ua

США визнали ПВК "Вагнера" транснаціональною злочинною організацією: що це означає

Приватна військова компанія "Вагнера" визнана транснаціональною злочинною організацією у США. Відповідне рішення прийняло Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів Америки.

Відповідне рішення з'явилось на офіційному сайті Міністерства фінансів США.

Оголошення "Вагнера" транснаціональною злочинною організацією означає замороження усіх американських активів угруповання та забороняє фізичним і юридичним особам США надавати кошти, товари або послуги цій групі.

Мінфін США пішов на такий крок через те, що "вагнерівці" причетні до серйозної злочинної діяльності, зокрема масових страт, зґвалтувань, викрадень дітей та фізичного насильства в різних країнах світу — серед іншого, в Центральноафриканській Республіці та Малі.

Управління з контролю за іноземними активами також додало до санкційного переліку низку юридичних та фізичних осіб на різних континентах, які підтримують діяльність ПВК "Вагнера".

Під дію рішення підпадають російські акціонерні товариства "Терра Тек" і "БАРЛ", китайська Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute Co. LTD та її люксембурзьке представництво Spacety Luxembourg – вони надавали ПВК "Вагнера" космічні й аерознімки для військових операцій в Україні.

Під санкції також потрапили особи у Центральноафриканській Республіці – "Офіцерський союз міжнародної безпеки", її директор Алєксандр Іванов та "Sewa Security Services", а також "вагнерівець" Валерій Захаров – та авіакомпанія Kratol Aviation, що базується в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Усього обмеження стосуються шести фізичних та 12 юридичних осіб, пов’язаних із ПВК "Вагнера" або таких, що сприяють її діяльності.

Відзначимо, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну ПВК "Вагнера" брали участь у розправах над мирними жителями. В ряди "вагнерівців" сьогодні вербують ув’язнених із російських тюрем.

Раніше повідомлялось, що Росія вербує ув’язнених громадян України, яких було примусово вивезено до російських місць позбавлення волі, вступити до лав приватної військової кампанії "Вагнер".

Політика, 26.01.2023 19:19