Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

США вперше запровадили санкції проти китайських компаній, які виготовляють БпЛА для Росії

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів Сполучених Штатів Америки запровадило санкційні обмеження на три юридичні та одну фізичну особу за їхню причетність до розробки та виробництва російських далекобійних дронів "Гарпія". 

Як повідомляє прес-служба Мінфіну США, ці безпілотники Росія вже використовує для ударів по критичній інфраструктурі України. Дрон "Гарпія" спроектований та розроблений китайськими фахівцями та виробляється на заводах у Китаї у співпраці з російськими оборонними компаніями перед передачею цих безпілотників Москві.

Вашингтон раніше запроваджував санкції проти китайських підприємств, які надають критично важливі ресурси для російської військово-промислової бази. Втім, це перші санкції Сполучених Штатів, які були запроваджені проти підприємств Китаю, які безпосередньо розробляють і виробляють дрони для росіян.

За словами виконувача обов’язків заступника міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Бредлі Т. Сміта, Кремль все більше покладається на досвід закордонних фахівців та імпорт складних технологій для підтримки своєї програми озброєнь і війни проти України.

"Ми продовжимо руйнувати мережі, які дозволяють Росії отримувати і використовувати цю сучасну зброю", — додав він.

За даними міністерства, з російського боку виробництво цих безпілотників координується електромеханічним заводом "Купол" в Іжевську, дочірнім підприємством російської державної компанії з виробництва озброєнь Концерн повітряно-космічної оборони "Алмаз-Антей". Зокрема, з китайського боку компанія Xiamen Limbach Aircraft Engine Co виробляє двигун L550E для встановлення на ці дрони. Компанія Redlepus Vector Industry Shenzhen Co Ltd працює з постачальниками з Китаю для російського проекту.

Своєю чергою громадянин РФ Артем Михайлович Ямщиков є генеральним директором і бенефіціарним власником ТСК "Вектор". Саме це підприємство виступає посередником в закупівлях від імені АТ ІЕМЗ "Купол" і "Алмаз-Антей" та китайських компаній.

"Нові санкції застосовуються що до компаній Redlepus, Xiamen, “Вектор” та Артема Михайловича Ямщикова", — зауважили у міністерстві.

Так, внаслідок введення санкцій все майно та частки у майні, які знаходяться в США або у володінні чи під контролем американських осіб, блокуються. Усі транзакції, що здійснюються американськими громадянами або в межах чи транзитом через Сполучені Штати, які стосуються будь-якого майна або часток у майні визначених або заблокованих осіб, заборонені.

"Крім того, іноземні фінансові установи, які проводять або сприяють проведенню значних транзакцій або надають будь-які послуги, пов’язані з російською військово-промисловою базою, ризикують потрапити під санкційні обмеження", — зауважили у міністерстві. 

Нагадаємо, раніше Велика Британія запровадила найбільший на сьогодні пакет санкційних обмежень проти "тіньового флоту" Росії. Нові санкції запровадили щодо 18 російських нафтових танкерів і чотирьох танкерів, які перевозять скраплений природний газ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.10.2024 09:38