США заблокували розслідування кровопролиття в секторі Газа

15 ТРАВНЯ 2018 15:36

США заблокували незалежне розслідування сутичок на кордоні Ізраїлю і сектора Газа, в результаті яких були вбиті десятки палестинців.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на France 24  

Згідно з повідомленнями ЗМІ, в проекті заяви, запропонованому Кувейтом, говорилося, що «Рада Безпеки висловлює обурення і засмучення у зв'язку з вбивством палестинських цивільних осіб, які реалізовували своє право на проведення мирних протестів, закликає до проведення незалежного та прозорого розслідування і звертається із закликом до всіх сторонам проявляти стриманість».  

У документі також містився заклик до всіх держав дотримуватися давню резолюцію Радбезу ООН про неприпустимість перенесення посольств в спірний Єрусалим. США, всупереч міжнародній критиці, напередодні перенесли своє посольство в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалиму, що призвело до нової хвилі насильства в регіоні.  

Десятки тисяч палестинців зібралися в знак протесту на кордоні з Ізраїлем, деякі з них спробували прорватися на ізраїльську територію і закидали ізраїльських солдатів пляшками із запальною сумішшю. Ізраїль у відповідь відкрив вогонь по демонстрантах.   

В результаті, за даними міністерства охорони здоров'я Палестинської автономії, загинули не менше 59 палестинців, ще більш 2770 були поранені.  

Туреччина назвала дії Ізраїлю геноцидом і відкликала своїх послів з Ізраїлю і США.   

Президент Франції Емманюель Макрон засудив «насильство ізраїльської армії проти демонстрантів» і висловив жаль з приводу «великої кількості палестинських цивільних жертв в секторі Газа».  

Ізраїль звинуватив у трагедії палестинський радикальний рух ХАМАС.   

«Кожен потерпілий на кордоні - жертва військових злочинів ХАМАСу, кожна смерть - результат терористичної діяльності ХАМАС, і за всі ці жертви відповідальність несе виключно ХАМАС», - заявив постпред Ізраїлю в ООН Данні Данон.  

США також поклали всю відповідальність за кровопролиття на рух ХАМАС, правлячий в секторі Газа з 2007 року. Представник президента США Радж Шах заявив, що в зв'язку з цим немає необхідності закликати Ізраїль до стриманості.  

15 травня Рада Безпеки ООН знову обговорить ситуацію, що склалася і, зокрема, заслухає Спецпредставника ООН на Близькому Сході Миколи Младенова.  

Тим часом в Газі почалася триденна жалоба за загиблими.   

Президент Палестинської автономії Махмуд Аббас закликав провести 15 травня загальний страйк протесту.   

В цей же день палестинці відзначають день Накба або «День катастрофи» у зв'язку із заснуванням держави Ізраїль 14 травня 1948 року, що спричинило за собою масове виселення арабів з ізраїльської території.

 

Події, 15.05.2018 15:36