На фото: GBU-39. Джерело: Вікіпедія.

США замовили авіабомби GBU-39 для України: що про них відомо

Сполучені Штати Америки замовили нову партію авіаційних бомб малого діаметра GBU-39/B для своєї армії та іноземних замовників. Зокрема, цю зброю отримає й Україна.

Як повідомляє Департамент оборони США, відповідний контракт був укладений з компанією Boeing.

Так, замовлення на суму 6,9 мільярда доларів передбачає виробництво і постачання невизначеної кількості GBU-39/B орієнтовно до 31 грудня 2035 року. Окрім України таку зброю отримає Болгарія та Японія.

Зауважимо, що ще у травні цього року стало відомо, що Повітряні Сили Збройних сил України змогли адаптувати радянські винищувачі для застосування GBU-39, якими вже завдавали ураження окупантам. Також такі бомби можуть застосовувати й винищувачі F-16, які також є на озброєнні української армії.

Що відомо про GBU-39/B Small Diameter Bomb

Загалом авіабомби малого діаметра почали розробляти в 1990-х роках для забезпечення надзвукових винищувачів високоточними бомбами. GВU-39 має масу 130 кілограмів та діаметр близько 190 міліметрів і довжину близько 1,8 метра. Максимальна дальність польоту до 110 кілометрів, втім таких показників можна досягти лише за умови, коли бомбу скидають з великої висоти.

GBU-39 на українському винищувачі

На фото: GBU-39 під крилом українського літака. Джерело:MilitaryAviationInUa (@MilAviaUA)

Ця бомба має у своїй конструкції крила, які може розкривати у польоті. Саме це дозволяє значно збільшити дальність ураження цілей. Також ця зброя може пікірувати на ціль з великої висоти, а завдяки  вольфрамовому наконечнику вона здатна пробивати бетонні укриття. Система підриву дозволяє перед застосуванням вибирати повітряний підрив та затримку підриву після влучання. Точність бомби забезпечує бортова система керування з інерційною системою та GPS. Варто зауважити, що GВU-39 виявилися стійкими до перешкод, які створюють російські системи радіоелектронної боротьби. Також малі габарити ускладнюють виявлення та перехоплення цих бомб російськими засобами протиповітряної оборони.

Нагадаємо, раніше міністерство оборони Сполучених Штатів Америки уклало контракт на 1,2 мільярда доларів на виробництво ракет середньої дальності класу "повітря — повітря" AMRAAM. Також цю зброю отримає Україна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.10.2024 09:12