Стеффан де Містура: «Ми всі хочемо одного - уникнути битви за Ідліб»

05 ВЕРЕСНЯ 2018 01:40

Всі держави, які мають вплив на сторони конфлікту, особливо Росія і Туреччина, зобов'язані не допустити битви за Ідліб. Про це заявив Спеціальний посланник глави ООН Стаффан де Містура на тлі повідомлень про те, що в цій провінції, яка перебуває під контролем збройних груп, вже почалися бомбардування.

Спеціальний посланник глави ООН по Сирії Стеффан де Містура звернувся безпосередньо до лідерів Туреччини і Росії - Реджепу Тайіпу Ердогану і Володимиру Путіну, нагадавши їм, що в 2016 році після падіння Алеппо ці лідери звернулися до сирійського уряду з закликом захистити цивільне населення. «Тоді ви зуміли домовитися один з одним - цей телефонний дзвінок відбувся - знайти варіант, який під кінець того жахливого періоду дозволив уникнути найгіршого сценарію», - сказав Стеффан де Містура. Він додав, що і сьогодні телефонний дзвінок може зіграти величезну роль.

В ООН з різних джерел надійшли повідомлення про те, що по західних районах сирійської провінції Ідліб і північним районам Хами були нанесені множинні удари з повітря, в результаті яких кілька людей загинули і отримали поранення, і були зруйновані об'єкти інфраструктури, включаючи школи і ринок.

Спецпосланець Генерального секретаря привітав заяву президента США Дональда Трампа, в якому він застеріг уряд Сирії від наступу на Ідліб і попередив, що воно може привести до гуманітарної трагедії. Де Містура висловив упевненість в тому, що Росія і Туреччина, якщо вони готові піти далі суто технічних питань, зможуть знайти прийнятне рішення.

Тим часом ООН разом з партнерами роблять все можливе, щоб допомогти нужденним сирійцям, як в Ідлібі, так і на всій північно-західній частині країни. Єдиний спосіб доставки гуманітарної допомоги зараз - це переправлення її через кордони з Туреччини. Необхідно також підготувати безпечні «коридори», за якими можна було б евакуювати людей з обложеного району.

За оцінками ООН, в так званій зоні деескалації в Ідлібі зараз знаходяться майже три мільйони чоловік. Ідліб - останній оплот опозиції і збройних груп, і сирійська армія за підтримки Росії готує наступ на обложений район. Де Містура нагадав, що в Ідлібі знаходиться близько 10 тисяч бойовиків «Ан-Нусра», визнаної в ООН терористичною організацією. Однак, за його словами, головне завдання зараз допомогти мирним жителям, які живуть в страшній невизначеності.

Світ, 05.09.2018 01:40