Скріншот з відео

Стовідсоткова ефективність: генерал Наєв розповів, як німецькі "Гепарди" збивають ворожі "шахеди"

Зенітно-артилерійські установки "Гепард" ефективно протидіють ворожим "шахедам", які атакують Україну з повітря. Військові вживають усіх заходів щодо посилення системи протиповітряної оборони.

Про це повідомив командувач Об'єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв. Він наголосив, що на Житомирщині під час повітряних нападів 19 та 30 серпня, екіпаж зенітно-артилерійської установки "Гепард" збив усі повітряні цілі, які зайшли в зону його ураження. 

"Слід розуміти, що це лише п’ять ворожих "шахедів", але вони могли нанести дуже велику шкоду як цивільному населенню, так і об'єктам критичної інфраструктури", — сказав Наєв.

Що відомо про установки Gepard

установка Gepard

Фото: Вікіпедія

Німецька зенітна самохідна артилерійська установка виробництва компанії Krauss-Maffei в співпраці з іншими підприємствами. Призначена для захисту бронетанкових колон на марші та стаціонарних об'єктів від атак з вертольотів та літаків на малих і надмалих висотах вдень і вночі за будь-яких погодних умов та в умовах інтенсивної радіоелектронної протидії супротивника.

На башті, що може обертатись повне коло, встановлені дві 35 мм гармати Oerlikon KDA та два радари: пошуковий та відстежувальний. Для електродвигунів керування баштою служить електрогенератор потужністю 40 кВт, для якого, своєю чергою, передбачений окремий дизельний двигун Mercedes-Benz OM 314 об'ємом 3,8 л.

Кожна з гармат має швидкострільність 550 пострілів на хвилину. Довжина стволів складає 90 калібрів (3,15 м), початкова швидкість снарядів 1440 м/с, ефективна дальність ураження 5500 м. До боєкомплекту входять 640 снарядів для ураження повітряних цілей та 40 бронебійних снарядів для стрільби по наземних цілях.Основним озброєнням зенітної артилерійської установки "Гепард" є пара 35-мм гармат Oerlikon KDA L/90.

Гармати встановлені ззовні на башті установки. Уразливі частини (наприклад, затвор) прикриті сталевими листами. Довжина ствола — 3150 мм, з приладом вимірювання дульної швидкості — 3710 мм, а повна довжина зібраної гармати — 4740 мм. Таке розташування гармат полегшує доступ для обслуговування та ремонту, а також запобігає потраплянню порохових газів всередину башти.

Нагадаємо, 30 серпня Німеччина оголосила про надання Україні чергового пакету військової допомоги. Серед іншого, він містить танки Leopard 1A5.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 06.09.2023 13:59