Фото: courrierinternational.com

Страта колишнього заступника міністра оборони Ірану: нові деталі гучної справи

У січні 2023 року в Ірані стратили колишнього заступника міністра оборони Ірану Аліреза Акбарі. Він був шпигуном і протягом десятиліття надавав Великій Британії цінні розвідувальні дані.

Про це повідомляє The New York Times. За даними західної розвідки, високопоставлений чиновник протягом десяти років надавав Британії розвіддані про іранську ядерну та військову програми.

Зазначається, що Акбарі ділитись інформацією з британською розвідкою почав ще 2004 року. У квітні 2008 року Британія отримала та передала Ізраїлю та західним спецслужбам розвідувальні дані про Фордо — об'єкт зі збагачення урану глибоко у підземному військовому комплексі, який був частиною зусиль Ірану щодо створення ядерної бомби. Це змінило уявлення про ядерну програму Тегерана.

Однак у 2019 році за допомогою російських розвідників влада Ірану виявила, що він розкрив існування таємної іранської програми зі створення ядерної зброї далеко в горах поблизу Тегерана, пише видання з посиланням на два іранські джерела, які пов'язані з Корпусом вартових ісламської революції. NYT відзначає, що незрозуміло, як Росія, близький союзник Ірану, дізналася про цю інформацію.

У січні 2023 року, більше ніж через три роки після арешту Акбарі, іранська влада оголосила його шпигуном. Проте Британія ніколи публічно не визнавала, що Акбарі, який отримав британське громадянство у 2012 році, був її шпигуном. Представник британського МЗС, який побажав залишитися невідомим, заявив виданню, що не коментує "питання, пов'язані з розвідкою".

Нагадаємо, 14 січня повідомлялося, що в Ірані стратили екс-заступника тамтешнього міністра оборони Алізера Акбарі. Його заарештували у 2019 році за шпигунство на користь Великої Британії, яке він заперечував.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.05.2023 10:22