Створили «розумний сенсор» який вказує на протухлі продукти

29 ЧЕРВНЯ 2018 19:30

Харчові отруєння загрожують не тільки розладом травлення, але і важкими ускладненнями аж до летального результату. Часом важко зрозуміти, наскільки свіжий продукт. Проблему вирішує новий пристрій – «цифровий ніс», повідомляє The Daily Mail.

Його розробники - Університет Нанкіна і Університет Техасу - пропонують ставити на упаковки з м'ясом етикетки, здатні вловлювати з'єднання, що випускаються при розкладанні продукту. Цю інформацію можна відправляти на телефон, щоб продавець або виробник знав про небезпеку.

Отже, бездротові етикетки схожі на захисні мітки, розташовані на пляшках з вином, книгах і інших товарах. В основі нової етикетки лежать сенсори, чутливі до газоподібних речовин. Ці сенсори вловлюють біогенні аміни. Саме вони дають неприємний запах протухлого м'яса.

Експеримент показав: після того як м'ясо зберігали добу при температурі 28 градусів за Цельсієм, сенсорам вдавалося виявити значну концентрацію амінів. Сенсори активували елемент в етикетці, який відправляв інформацію щодо протухлого м'яса на смартфон.

Йдеться про надрукований на 3D-принтері нано-структурний полімер-провідник. Аміни підвищують опірність полімеру, що і активує мітку-передавач.

Технології, 29.06.2018 19:30