Фото: Pixabay

Субсидію можна буде оформити через "Дію": коли запрацює послуга

Українці цього року зможуть оформити субсидію за спрощеною процедурою через додаток "Дія". Послуга стане доступною вже наприкінці 2023 року.

Про це повідомила міністр соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв'ю державному агентству "Укрінформ". 

Вона запевнила, що субсидії на опалювальний сезон "обов'язково будуть", оскільки це пріоритетна допомога. Завдяки спрощеній процедурі очікується збільшення отримувачів бюджетної допомоги.

"Зараз повністю цифровізуємо цю послугу. З грудня таку допомогу можна буде оформити в "Дії" в один клік", — сказала вона.

Жолнович нагадала, що Кабмін з 1 червня підвищив тариф на електроенергію для населення, а це викличе зростання кількості заяв на субсидію.

"Влітку відбулося підвищення цін на енергоресурси, тому ми розуміємо, що збільшиться кількість людей, які потребуватимуть такої послуги. І ми готуємося до цього", — наголосила міністр.

Субсидія в один клік

У червні Кабінет міністрів затвердив проведення експериментального проекту зі спрощення процедури звернення громадян за житловою субсидією та швидкого рішення щодо надання.

Оформити субсидію можна кількома способами:

  • в онлайн-кабінеті на веб-порталі або в мобільному додатку Пенсійного фонду;
  • на порталі "Дія", поштою або особисто у сервісних центрах ПФУ;
  • особисто подавши документи уповноваженим територіальних громад, у центрах надання адміністративних послуг.

У заяві на отримання субсидії громадянину потрібно вказати: прізвище, ім’я та по батькові, серію і номер паспорта, ІПН, склад домогосподарства, дату народження, адресу, зручний канал для комунікацій та ІВАN, на який буде надходити виплата.

Фізично відвідувати органи Пенсійного фонду України (ПФУ) для подання спрощеної заяви не потрібно.

Нагадаємо, з 1 жовтня в Україні стартує опалювальний сезон. Хоч більшість субсидій на житлово-комунальні послуги будуть перепризначені автоматично, провести контроль виділення державних коштів необхідно. Так, українці можуть навіть не виходячи з дому дізнатися, чи нараховано їм субсидію. В режимі онлайн також можна дізнатися про її розмір. Для цього необхідно зайти на портал Міністерства соціальної політики.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.08.2023 14:53