Фото: Федір Веніславський / X

"Суб’єктивна оцінка міністерства": нардеп прокоментував взяття на військовий облік 17-річних українців

У законі про мобілізацію, який набрав чинності 18 травня, немає пункту про те, що 17-річним українцям, які перебувають за кордоном, необхідно приїжджати в Україну, щоб оновити свої дані.

Про це заявив член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та розвідки, народний депутат від фракції "Слуга Народу" Федір Веніславський в ефірі "Радіо Свобода".

"Ці питання вирішуються на підзаконному рівні. У законі, який ми ухвалили, жодного положення про те, що юнаки від 17 років мають приїхати і стати на облік, немає", — наголосив нардеп.

Політик зазначив, що всі військовозобов'язані українці віком від 18 років можуть завантажити додаток "Резерв+", створити там електронний кабінет і завантажити туди всю необхідну інформацію.

"Із 18 червня ця система Резерв+ генерує QR-код, який буде автентичним цифровим замінником військового білета. Тому тут жодних проблем я не бачу. А заява спікера Міністерства оборони, про яку ви говорите, що юнаки віком від 17 років зобов’язані будуть приїхати, — це, знаєте, це суб'єктивна оцінка міністерства яке має бути підкріплена якось нормативно-правовими актами", — розповів Веніславський.

До того ж нардеп пообіцяв порушити питання щодо інформаційної політики Міністерства оборони під час обговорення в Комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки. 

Раніше речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін заявляв, що українські 17-річні юнаки, які перебувають за кордоном, мають повернутися до України та з'явитися до територіальних центрів комплектування, щоби стати на військовий облік. При цьому він виключив можливість використання програми "Резерв+" або іншого дистанційного способу, щоби пройти цю процедуру.

Нагадаємо, наприкінці травня в командуванні Сухопутних військ Збройних сил України розповідали, що в Україні хлопці, яким виповнилося 17 років, можуть отримувати повістки. Це стосується тих призовників, які самостійно не стали на військовий облік.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.06.2024 16:54