Фото ілюстративне зі соцмереж

Суд на Сумщині визнав винним священнослужителя "Свідків Єгови" в ухиленні від призову

Cвященнослужителя релігійної організації "Свідки Єгови" визнано винним в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації. Йому призначили три роки позбавлення волі.

Про це свідчить рішення Білопільського районного суду Сумської області.

За матеріалами справи, на початку квітня 39-річний обвинувачений пройшов військово-лікарську комісію, яка визнала його придатним до служби. Після цього працівники ТЦК вручили йому "бойову" повістку для відправлення до військової частини. Натомість у визначений день церковник не з’явився на пункт збору. Це стало підставою для відкриття кримінального провадження за фактом ухилення від мобілізації.

У суді обвинувачений не визнав вини. За його словами, він не може служити у війську, оскільки є членом релігійної організації "Свідки Єгови" з 1992 року, а з 2010 року — священнослужителем (старійшиною (єпископом) збору). Тому просив замінити військову службу на альтернативну, як це передбачає Конституція. З відповідними заявами він звертався до ТЦК, але там відмовили.

Окремо обвинувачений намагався пояснити суду, наскільки він є глибоким вірянином. Цитуючи Біблію, він зазначив, що "народ не підніме один на одного руку, не візьме до рук зброю та не буде вчитися воювати". Це твердження начебто забороняє йому одягати військову форму, брати до рук зброю, допомагати військовим. Тобто все, що пов’язано з військовою службою, він не може виконувати за своїми релігійними переконаннями.

Натомість Феміда подібні аргументи не вважала такими, що свідчать про глибокі та щирі переконання обвинуваченого, які можна протиставити інтересам держави щодо захисту Батьківщини, її суверенітету, незалежності, територіальної цілісності та життя людей. Суд наголосив: обвинувачений призивався не на строкову військову службу, яку можливо замінити на альтернативну, а на військову службу в ЗСУ за мобілізацією.

Крім того, Феміда згадала й статтю 35 Конституції, в якій закріплено право громадян на свободу совісті та віросповідання. Зокрема, вказана норма передбачає заміну виконання військового обов’язку альтернативною (невійськовою) службою, якщо це суперечить релігійним переконанням громадянина. Однак Основний Закон, на думку суду, не унормував практичне застосування цієї конституційної гарантії.

"Обвинувачений є громадянином України, постійно мешкає в Україні, користується всіма благами нашої держави, а тому під час збройної агресії Росії його конституційним обов’язком є захист Вітчизни, її незалежності й територіальної цілісності. Ухилення особи від його виконання завдає ще більшої шкоди інтересам суспільства та сприятиме ухиленню інших осіб від призову на військову службу під час мобілізації лише на підставі своїх релігійних переконань", — зробив висновок суд.

Нагадаємо, що 2 червня в Ужгороді священник Мукачівської єпархії Української православної церкви Московського патріархату протоієрей Іван (Іван Лях) влетів у житловий будинок. Аварія сталась у середмісті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.07.2024 10:39