Фото ілюстративне. Джерело: yavoriv-info

Відстрочка для священників: чому навколо цього виникло багато дискусій серед нардепів

Навколо пункту про відстрочку від призову для священнослужителів у законопроекті про мобілізацію виникло найбільше дискусій серед членів Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Про це розповів член цього комітету та народний депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський в інтервʼю "Главкому". Він, до речі, запропонував власне розв'язання гострого питання.

Спершу пропонувалося доповнити до переліку категорій, які мають право на відстрочку, священнослужителів і духовних наставників. Комітет висловив пропозицію, що це питання необхідно врегулювати окремим законом. Зокрема, розробити законопроект на кшталт закону про альтернативну (невійськову) службу.

"Але мінус цього закону в тому, що він поширювався винятково на строкову службу. Тобто церковники, яким віросповідання забороняє брати до рук зброю, у мирний час могли скористатися цим законом. Нині ж держава відмовляється від строкової служби, відповідно, утворюється вакуум, який треба заповнити", — зауважив Веніславський.

За його словами, є перелік віросповідань і релігійних течій, затверджений постановою Кабміну, віровчення яких не допускає користування зброєю.

"На моє переконання, священнослужителі не повинні проходити військову службу. Держава не може обмежувати конституційне право громадян на свободу світогляду та віросповідання. Люди повинні мати духовного наставника, пастора, священника тощо", — наголосив Веніславський.

Члени оборонного комітету повернуться до обговорення цієї проблематики. У чинному законодавстві відсутні підстави, щоби військовозобов’язаний священнослужитель, який отримує повістку, відмовлявся від мобілізації.

Нагадаємо, міністр юстиції України Денис Малюська повідомив нещодавно, що законопроект про мобілізацію засуджених розроблений спільно Міністерством оборони, Збройними силами України та Міністерством юстиції. Проте кількість осіб, яких можуть призвати до ЗСУ, визначить фінальний варіант документа та голосування у парламенті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.03.2024 12:40