Фото: Роман Червінський. Джерело – "Суспільне"

Суд знову обрав запобіжний захід екс-розвіднику Червінському: він 17 липня вийшов із СІЗО

У четвер, 17 липня, Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід екс-розвіднику Роману Червінському. Його помістили під домашній арешт у справі про хабар на 100 тисяч доларів.

Про це повідомляє "Суспільне".

За даними джерела, адвокати Червінського просили залишити для нього чинний запобіжний захід, який обрали кілька днів тому у справі про ракетний обстріл аеродрому "Канатове" влітку 2022 року, — перебування на волі під заставою у дев'ять мільйонів гривень, або ж особисте зобовʼязання.

На засіданні, як зазначає "Суспільне", нардепи Петро Порошенко, Ірина Геращенко, Вікторія Сюмар та колишній політвʼязень Володимир Балух висловили бажання взяти Червінського на поруки.

Варто зазначити, що 17 липня колишнього розвідника Романа Червінського випустили зі слідчого ізолятора під заставу. Перед цим Благодійний фонд Петра Порошенка сплатив за Червінського 9 мільйонів гривень застави.

Справа Червінського

Роман Червінський перебуває під вартою через звинувачення у перевищенні повноважень у справі про ракетні обстріли аеродрому "Канатове" влітку 2022 року. Його підозрюють у тому, що він видав росіянам координати аеродрому, коли хотів завербувати російського військового без погодження зі своїм керівництвом. Зрештою росіяни таки поцілили по аеродрому.

Зі свого боку Червінський називає свій арешт "політичною відплатою" за критику президента України. Червінський отримав підозру 21 квітня 2023 за статтею "Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень".

У липні цього року суд продовжив тримання під вартою Червінського. У справі просили допитати Валерія Залужного. Суд підтримав позицію прокуратури, тоді як захист клопотав про повне скасування запобіжного заходу.

15 липня Кропивницький апеляційний суд розглянув клопотання захисників розвідника Романа Червінського про зміну запобіжного заходу та призначив заставу у девять мільйонів 84 тисяч гривень. 

Нагадаємо, що в листопаді минулого року американське видання The Washington Post із посиланням на джерела, зокрема на українських і європейських чиновників, повідомило, що підрив "Північних потоків" у Балтійському морі у вересні 2022 року координував український полковник Сил спецоперацій Роман Червінський.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 18.07.2024 19:21