Фото: Twitter Фундація Dejure

Суддя Донецького адмінсуду поскаржилася у прокуратуру на журналіста, який знайшов у неї російський паспорт

Слов’янська окружна прокуратура відкрила кримінальне провадження через можливе втручання журналістів проекту "Схеми" в діяльність судді Донецького окружного адміністративного суду Людмили Арестової. Раніше розслідувачі знайшли у неї російський паспорт.

Про це у Facebook пише автор розслідування Георгій Шабаєв.

Журналісти з'ясували, що Арестова, відповідно до витягу з автоматизованої системи "Роспаспорт", має російське громадянство. Паспорт українська суддя отримала на підставі так званого "договору про прийняття Криму до складу Росії" у 2014 році, згідно з яким громадяни України та особи без громадянства, які на той момент постійно проживали на півострові, визнавалися громадянами країни-агресорки.

Після розслідування Арестова надіслала у Вищу раду правосуддя та Офіс генпрокурора скаргу на журналіста через "втручання у здійснення правосуддя з метою її дискредитації". 

"Зі слів Арестової, коли я брав у неї коментар з приводу цього факту, я це робив з метою «дискредитації» її як судді. Для цього я: "активно співпрацюю з країною агресором", "передаю зібрану інформацію до спеціальних служб РФ", "здійснюю незаконне стеження" за нею. Нонсенс", — пише Шабаєв.

Він зазначив, що 5 квітня 2014 року суддя Арестова отримала російський паспорт. А вже 11 травня в розпал війни вона вилетіла з окупованого Сімферополя у Москву, звідки повернулася назад 14 травня. Якщо прокуратура доведе провину, то Георгію Шабаєву може загрожувати штраф до 850 гривень або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців.

"Просто вдумайтеся — українська суддя з російським паспортом, яка за останні п'ять років сумарно провела в Криму 255 днів, звинувачує мене, громадянина України, який востаннє в Криму був років 11 тому, в тому, що я, а не вона, працюю на ФСБ РФ", — написав журналіст у своєму Facebook.

Нагадаємо, правоохоронці викрили на хабарі очільника Державної судової адміністрації УкраїниЗа даними слідства, чинний голова ДСА ще 5 березня цього року отримав від представника комерційного підприємства 7,5 тисяч доларів США, з яких пʼять тисяч доларів США мали бути передані суддям за винесення рішення, а 2,5 тисячі доларів США — залишені собі за посередницькі послуги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 27.07.2023 08:45