Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Супутники Ілона Маска перешкоджають роботі вчених, — BBC

Науковці нідерландського інституту радіоастрономії заявляють, що супутники компанії Starlink, яка належить американському мільярдеру Ілону Маску, перешкоджають проводити астрономічні дослідження.

Як повідомляє BBC, тисячі орбітальних супутників перекривають видимість радіотелескопам й заважають науковій роботі.

Зазначається, що супутники Ілона Маска надають широкосмуговий доступ до інтернету в усьому світі, навіть у найвіддаленіших куточках планети. За даними британського департаменту цифрових технологій, культури, медіа та спорту, тести, які були проведені у 2022 році, показали, що Starlink може забезпечувати в чотири рази вищу швидкість інтернету, ніж середні показники звичайних операторів інтернет-зв'язку. 

Проте вчені з Нідерландів зауважують, що вони натрапили на проблеми через ці супутники. 

"Щоразу, коли їх запускають із таким рівнем випромінювання, ми бачимо все менше й менше неба. Ми намагаємося роздивитися такі речі, як струмені, які випускають чорні діри в центрі галактик. Ми також спостерігаємо за деякими з найдавніших галактик, віддаленими на мільйони й мільйони світлових років від нас, а також за екзопланетами", — наголошує професорка Джессіка Демпсі.

Вчені додають, що нове покоління супутників Starlink більше заважає радіотелескопам, аніж попередні версії. Так, перешкоди від супутників другого покоління були в 32 рази сильнішими, ніж від супутників першого покоління.

"Обсяг радіації, яку вони випромінюють, перевищує норми, встановлені Міжнародним союзом телекомунікацій", — зазначає Демпсі.

Зокрема, багато об’єктів у космосі, такі, як далекі галактики та планети, випромінюють світло в електромагнітному спектрі. Таке випромінювання поширюється як хвилі – і радіотелескопи можуть їх вловлювати, завдяки чому вчені отримують інформацію про об'єкти, які не можливо побачити на власні очі, але супутники компанії американського мільярдера заважають вловлювати ці хвилі. Також у науковців викликає побоювання й той факт, що світлове забруднення від цих супутників може заважати й оптичним телескопам. 

"Це фактично загрожує всій наземній астрономії на кожній довжині хвилі. Якщо це не змінити, тоді це стане загрозою існування для тих видів астрономії, якими ми займаємося", — наголошують вчені.

Нагадаємо, раніше італійські вчені виявили на Місяці печеру, яка може слугувати місцем для базування майбутніх дослідників. Об'єкт розташований за 400 кілометрів від місця висадки космонавтів, які першими побували на місяці, Ніла Армстронга і База Олдріна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 21.09.2024 03:36