Фото: Новинарня

"Світ не повинен бути заручником": Буданов розповів, чи експортуватиме Україна зерно

Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов повідомив, що Україна продовжить експорт зерна. Відповідні заходи вже вживаються.

Таку заяву Буданов зробив під час інтерв'ю болгарському bTV.

"Атаки на портову інфраструктуру й зерносховища України — це ще одне свідчення російського злочину проти людяності. Через те, що ми скоротили експорт зерна, страждають в основному незабезпечені країни, які у продовольчому сенсі залежать від України — в основному, це країни Азії та Африки", — наголосив очільник ГУР.

Водночас Буданов зауважив, що Україна вже вживає заходів, аби відновити обсяги експорту продукції. Зокрема, у районах, розташованих на узбережжі моря.

"Ми знову почнемо експортувати зерно, подобається це Росії чи ні. Весь світ не повинен бути заручником дій однієї країни-терориста", — додав керівник ГУР.

Нагадаємо, 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди". 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Водночас 19 липня російський диктатор Володимир Путін заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

Після виходу зі "зернової угоди", Росія почала потужно обстрілювати південні регіони. Щодня армія РФ завдавала ударів по Одеській області. Є загиблі, багато постраждалих, а також зруйновані будівлі та знищені склади зі зерном.

Водночас аналітики Інституту вивчення війни наголосили, що наразі країна-агресорка і надалі демонструє своє небажання повертатися до "зернової угоди" при відсутності значних поступок з боку Заходу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.08.2023 09:15